Димитър Гърдев от ИТН се е изкарал съветник в Европарламентa, без да е бил такъв

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Фаворитът на „Има такъв народ“ за външен министър Димитър Гърдев е споделил невярна информация в официалната си автобиография за позициите, която е заемал като служител на Европейския парламент, съобщи Euractiv България

В официалното си CV Гърдев твърди, че е бил „съветник в комисиите AFET и SEDE“. Тази информация е публикувана на сайта на „Има такъв народ“.

AFET е Комисията по външни работи на Европейския парламент, а SEDE е подкомисията на Европейския парламент по сигурност и отбрана. Всъщност работата на Гърдев в Европейския парламент е като асистент на български евродепутат в нейния офис в София и той никога не е работил в помещенията на ЕП. Информация е потвърдена от съответните служби на Европейския парламент.

ЕП потвърди, че „администрацията на Европейския парламент няма данни за г-н Димитър Гърдев като служител в секретариата“.

В отговор на въпрос дали е излъгал за дейността си в Европарламента, Гърдев казва пред Euractiv, че е работил като асистент на евродепутата Елена Йончева в офиса ѝ в София и в това си качество е отразявал въпросите на AFET и SEDE. Той обясни, че работата му е проверявана от Европейския парламент и че е получил добра оценка.

Елена Йончева потвърждава, че Гърдев е бил неин асистент в софийския офис в периода 2019-2020 г., но добави, че твърдението му, че е бил „съветник в комисиите AFET и SEDE“, е лъжа.

Съгласно проектоспоразумението за съставяне на кабинет между „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и „Демократична България“, изтекло неофициално към медиите, външнополитическият ресор отива при ИТН.

По неофициална информация на Mediapool, Димитър Гърдев е избраникът на ИТН за външен министър и вицепремиер.

Проблеми с официалните автобиографии имаха и други водещи фигури от партията на Слави Трифонов по времето, когато бяха представени двете ѝ неосъществени правителства. Кандидатът за премиер на ИТН в 46-я парламент бе Пламен Николов, за когото Университетът в Клагенфурт не успя да открие някакви писмени следи. Проучването по темата бе направеното от австрийския журналист Уве Зомерсгутер, който е автор в изданието „Клайне цайтунг“. Неговата статия е със заглавие „Неясноти в биографията. Защитил ли е научна степен бъдещият български министър-председател в Клагенфурт?“

В официалния сайт на ИТН Николов посочва университета в Клагенфурт като място, където е получил образованието си, наред със Софийския университет.

През август тогавашният кандидат за вицепремиер и вътрешен министър на ИТН адв. Петър Илиев бе уличен в плагиатство след проверка на Софийския университет. Веднага след това Илиев напусна преподавателската си позиция в университета.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар