Димитър Коцев – Шошо: Да се управлява с неинтелигентни хора е като да се отиде на световно първенство по бокс с куц еднорък боксьор

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Режисьорът Димитър Коцев – Шошо заяви в студиото на “Панорама” позицията на българските интелектуалци по отношение на протестите срещу правителството.

Коцев е един от стотиците български творци, които се подписаха под критичното отворено писмо в подкрепа на протестите с искане за смяна на управлението, или както той го формулира: “Точка първа: Оставка. Точка втора: Оставка. Точка трета: Оставка. Точка четвърта: Оставка. Точка пета: Оставка”.  Визирайки основните парламентарно представени партии, Коцев сравни разговора в студиото на “Панорама” с представление, което повтаря с подобно отпреди няколко години, само ролите са разменени. Сега, според него, се наблюдава пълен упадък на политическия живот, пълна липса на политики, пълна липса на конкретни дейности в интерес на държавата. 

“Най-голямото престъпление на това управление е, че то свали общото ниво на интелекта в управлението. Не може да се управлява с неинтелигентни хора, така както не може да се отиде на световно първенство по бокс с куц еднорък боксьор. Няма. Ще ви бият. И затова сме на последно място в Европа по всички показатели освен по смъртност” – коментира режисьорът.

“Това, което наблюдаваме сега е пълен упадък на морала в политическия живот, пълна липса на политики, пълна липса на конкретни дейности в полза на държавата. Всичко са теснопартийни интереси, някакво препозициониране в тази суматоха. За лъжите, които се изричат ежедневно от управляващите – имам предвид не само правителството, а целият парламент, който е един сивоч от съгласие, който, ако не бяха тръгнали протестите, изобщо нямаше да се размъти – ако едно 6-7-годишно дете изрече тези лъжи, такъв шамар зад врата ще изяде от майка си…”, каза режисьорът.

Моралът е нещо много просто. Той е политиците в своята работа да гарантират честни правила на играта за всички. Това е моралът. И когато се вижда толкова пределно ясно, че те не са гарантирани, тогава моралът е нарушен“, допълни той.

На въпрос защо точно сега интелектуалците събраха смелост да се противопоставят на модела на управление на Борисов, който ръководи правителството от 2009 г. с едногодишно прекъсване, Коцев отговори, посочи, че някои хора са се подлъгали по идеята, че председателят на ГЕРБ би могъл “да се култивира, събирайки се с интелигентни хора”.

“Оказа се, че той успя “с 200”, по неговия израз, да вкара в политиката манталитета на квартално-бандитските отношения, които станаха твърде видими с годините. Никой не намразва някого изведнъж. Трябва натрупване от факти, натрупване от случки, начин на поведение, опростачване на държавата. Това се случва постепенно и е видимо, много силно”, каза Коцев.

“Бил съм на най-многобройните протести, видях достатъчно хора. Искам да ви кажа, че произволно избрани 20 души от тези хора ще са по-добро правителство от това, което управлява в момента. Това е реалността на 10-годишно управление, което ползва за бушони политици трета цедка, за да се задържи още”, каза още той.

По думите му – България се развива “бавно, трудно и мъчително, с цената на 3-4 чифта скъсани обувки на хората, които протестират”.

“Всеки протест малко по малко избутва нещата и дава шанс за промяна. Най-лошото нещо за една държава е блатото, а ние сме в едно блато от доста години насам”, каза Шошо.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар