Димитър Маринов развя българското знаме на червения килим, получавайки „Оскар“

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Димитър Маринов развя българското знаме на червения килим, получавайки „Оскар“ – филмът „Зелената книга“ получи „Оскар“ за най-добър филм.

Димитър Маринов е част от филма с характерна роля.

Димитър Маринова е извънбрачно дете от Русе, осиновено от леля си. Расте в семейството на едни от богатите предприемачи в България – братя Маринови. Жилището им е отнето, за да бъде дадено на видна партайгеносе на БКП.

В един малък апартамент, който делят с други две семейства, в една малка кухничка Димитър Маринов свири на цигулка. Става част от детска филхармония “Пионер”.

Като войник прави опит да избяга от България, но е заловен във вагон на „Ориент експрес“ за Белград, и върнат обратно. 19 годишен лежи в затвора 2 години 6 месеца и 10 дни.

Излиза от затвора през 1986 година и става нощен чистач на театър „Дълза и смях“.

Като „враг на народа“ все пак успява да завърши ВИТИЗ, благодарение на застъпничеството на Крикор Азарян. Тодор Колев също го подкрепя.

С фолк-джаз формацията “Магическите гласове” гастролира из Европа, Канада и САЩ. От летището в Ноксвил, Тенеси, започва емигрантският му живот.

В Америка Димитър Маринов започва  с една цигулка в ръката и 112 долара в джоба. Един вестник описва съдбата му на уличен музикант и американско семейство, загубило синът си в катастрофа, го приютява, и защото загиналият им син и Димитър са родени на една дата.

На кастинг за филма „Зелена книга“ първия път е отхвърлен, защото изглеждал „много улегнал“. Малко по-късно обаче му се обаждат и го питат дали може да свири на виолончело. Той отговаря, че свири на цигулка, и за 10 дни, наемайки учител, овладява виолончелото.

За да стъпи на червения килим – и с „Оскар“ в ръка да развее българското знаме.

Afera.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар