Димитър Радев: Няма непосредствен проблем, но има потенциален риск с ипотечното кредитиране

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: Булфото

Димитър Радев: Няма непосредствен проблем, но има потенциален риск с ипотечното кредитиране

В предприетите мерки към момента няма определени задължителни нива, но могат да се определят, ако се наложи, коментира гуверньорът на БНБ

“Не виждаме непосредствен проблем, но виждаме потенциален риск, свързан с ипотечното кредитиране” – това заяви управителят на БНБ Димитър Радев пред БТА, след като централната банка обяви в началото на седмицата, че задължава търговските банки и клоновете, извършващи дейност в страната, да следят за минимум шест показателя при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни имоти.

Показателите включват съблюдаване на съотношения между размера на кредита и стойността на обезпечението при отпускане, съотношение между размера на текущите плащания във връзка с обслужването на кредита, обезпечен с жилищен недвижим имот, и месечния доход на кредитополучателя при отпускане, максималния срок по договора за кредит.

Гуверньорът на БНБ е категоричен, че “в масовия случай и в краткосрочен план кредитополучателите няма да бъдат сериозно засегнати от промените”.

Димитър Радев напомня, че Българската народна банка за първи път прилага подобен подход по отношение на ипотечното кредитиране и преминава от режим на статистическо наблюдение към режим на надзорно наблюдение и отчетност със съответни задължителни изисквания за банките по отношение на изчисляването на минимален набор от показатели и методика за тяхното прилагане.

По думите му в предприетите мерки към момента няма определени задължителни нива, но такива могат да се определят, ако се наложи. “Целта на предприетите мерки е да формализираме оценката на риска и да подготвим банковия сектор за адекватна реакция, ако този риск започне да се материализира”, обяснява Радев.

Според него се създава необходимата формална рамка, като банковият регулатор ще разполага с механизми да реагира, ако се наложи. “Подобен подход е напълно в духа на доктрината на БНБ да подготвя сектора за работа при неблагоприятни развития на кредитния пазар, дори вероятността от подобни развития да изглежда минимална в момента”, обяснява още Радев.

Що се отнася до банките, той напомня, че централната банка е “в активна комуникация през последната година по тази тема” с тях. “Техните действия и техните показатели са свидетелство за адекватна реакция. Убеден съм, че тя ще бъде такава и по отношение на коментираното решение на БНБ, с което се поставя надзорен акцент върху ипотечното кредитиране”, заявява Димитър Радев. 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар