Димитър Радев откри изложба за 145-ата годишнина от основаването на БНБ

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес в Паричния салон на Българската народна банка нейният управител Димитър Радев откри изложба, посветена на 145-ата годишнина от основаването на БНБ, в която са представени историята на институцията през годините и снимки на нейните сгради, съобщиха от банката.

По повод годишнината на Централната банка по време на събитието бе представена и книгата “Мандат и функции на Българската народна банка (1879-1947)” от поредицата на Българската народна банка с надслов “История на финансите и банковото дело”. Тя проследява развитието на нормативната рамка, уреждаща мандата и функциите на БНБ в периода от нейното създаване през 1879 г. до 1947 г.

Нормативната уредба на БНБ в периода 1948-1991 г. ще бъде представена в следващо издание.

Утре ще се проведе ден на отворените врати в БНБ, припомня БТА. Гражданите ще имат свободен достъп в централната сграда на институцията за времето от 10:00 до 17:00 часа.

Посетителите ще имат възможност да разгледат заседателната зала на Управителния съвет, в която са вземани едни от най-важните решения във финансовата и банковата история на страната, галерията с маслени портрети на управителите, кабинета на управителя, музейната сбирка на БНБ, оперативния салон за клиенти, както и да получат сувенирна банкнота със своя лик, изобразен върху нея.

Специален акцент тази година е подредената в паричния салон изложба, посветена на 145 години от основаването на БНБ, нейната история през годините и нейните сгради.

На разположение на групите посетители ще бъдат служители на банката, които ще ги съпровождат и ще ги запознаят с основните функции и задачи на институцията.

БНБ е създадена на 25 януари 1879 г. с утвърждаването на устава й от руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков.

Официално Централната банка е открита на 23 май 1879 г. от управителя й Лудвиг Карбоньор. На тържеството присъства и княз Александър Дондуков-Корсаков.

На 6 юни 1879 г. е извършена първата банкова операция, при която държавата внася 8 687 043 франка, от които 2 000 000 франка са предназначени за капитал на самата БНБ.

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар