Димитър Стоянов: Модернизацията на танковете Т-72 е много успешна – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Модернизацията на танк Т-72 е много успешна. Днес бяхме свидетели на отлични резултати, постигнати с модернизираните машини и добрата подготовка на екипажите“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов след демонстрацията на бойните способности на модернизирания танк Т-72, организирана от Командването на Сухопътните войски на Учебен полигон „Ново село“.

Стоянов разясни, че модернизацията на военната техника е продължителен процес, който изисква подобряване на оръжейните системи, за да отговарят на съвременните изисквания при водене на бойни действия. „Очаквам в най-скоро време да получим необходимата комуникационно-информационна апаратура, за да приключим с договора за модернизация на танк Т-72 до края на април 2023 г. и да помислим за следващ етап в модернизацията на тежката бойна техника на Сухопътните войски“, каза министърът на отбраната, цитиран от „Труд“.Бяха представени бяха системите, монтирани при модернизацията на машините. Сред тях са системата за управление на бойните действия (BMS), система за ранно предупреждение при облъчване, система за повишаване на автономността, система за наблюдение и управление на танка от механик-водача. Дейностите са извършени в завод „ТЕРЕМ ХАН КРУМ“ – Търговище. Министър Стоянов зададе няколко въпроса по проекта и се поинтересува специално от подобрените защитни системи на танк Т-72.


Сред придобитите способности в резултат на модернизацията са подобрената бойна ефективност и повишената ефективност на системата за командване, както и на защитата. Обслужването и ремонтът на модернизираните машини ще се извършва от Сухопътните войски, а ремонтът на агрегати и устройства ще става в ремонтни бази в страната. Модернизацията на техниката допринася за постигане на оперативна съвместимост с армиите на НАТО.

Общо 44 машини ще бъдат модернизирани, от които 40 са за Сухопътните войски и 4 за Националния военен университет „Васил Левски“.

На полигон „Ново село“ военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен изпълниха стрелби с танковото оръдие от място и в движение на различна дистанция и с различни боеприпаси; стрелба със сдвоена картечница от място и от движение по неподвижна и движеща се цел. Демонстрирани бяха възможностите на термовизионна камера за откриване, водене на наблюдение и огън по целите нощно време и при лоша видимост, както и други подобрения. В динамичния показ задачи изпълни и самолет Су-25 от авиобазата в Безмер.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар