Димитър Стоянов: Първо да се почистят речните корита

Димитър Стоянов: Първо да се почистят речните корита

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На терен днес има около 110 военнослужещи, които помагат на местното население, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов, който е на посещение в едно от наводнените села Слатина, Карловско. Има и военна техника, координацията се осъществява от областния управител.

Доброволците в бедствието: Ринат кал, помагат на хората, спасяват животни

Утре се очаква над 600 доброволци да отидат да помагат в трите села – Богдан, Каравелово и Слатина, които пострадаха най-много от наводненията, съобщи служебният министър на отбраната. Разчистването продължава с ускорени темпове, няма да спре и утре, въпреки почивния ден, отбеляза той.


За първите 4 дни над 600 военнослужещи са били на терен и са работили в трите села. С тях е имало 67 броя специализирана техника, инженерна техника, съобщи министърът.

Той поясни, че първо се чистят коритата, за да може при нов валеж, водата да има откъде да се оттече. След това основните комуникационни линии, за да се стигне до всеки един дом. Няма как техниката да „прелети“.  

В село Богдан има 7 разрушени къщи, има и други, които не са пригодни за живеене. 

„Има и още жилища, които не са пригодени за живеене. Армията не се занимава с построяването на контейнерни жилища. Разполагаме с палатки, но това е крайна мярка. Контейнери има. Сигурен съм, че държавата има възможност да реагира“, заяви Димитър Стоянов. Повечето от хората, останали без домове, са настанени при близките си.


Снимка: МС

Трябва да се предприемат превантивни мерки, надявам се средства да бъдат намерени от Министерски съвет и да бъдат отпуснати целеви средства. 196 литра на кв. метър е прекалено количество като валеж, каза още Стоянов. 

Хората в бедстващите села имат нужда от консерви, вода дрехи, одеала и кухненско и обзавеждане за домове. Такива дарения ще бъдат приети, съхранени и предоставени на нуждаещите се. Има открита и публична сметка на общината.

В момента две комисии описват всички щети, а по-конкретни данни се очаква да има към края на седмицата. Те ще изготвят доклад и ще го внесат до министъра на регионионалното развитие и до министъра на вътрешните работи.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар