Дипломат №1 на Иран: Убийството на ген. Касем Сулеймани е акт на държавен тероризъм

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мохамед Джавад Зариф заяви, че Тръмп е демонстрирал пред света, че е „готов да извършва военни престъпления, защото нападението на културни обекти е такова“. Според него „непропорционалното“ използване на сила също е нарушение на международното право

Убийството на иранския генерал, командир на спецчастите „Кудс“ Касем Сулеймани е акт на държавен тероризъм и Техеран ще отвърне със същата сила на американските атаки. Това заяви външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф в интервю за американската медия CNN, предават Reuters и Агенция „Фокус“.

Зариф заяви, че американският президент Донлад Тръмп е проявил липса на уважение към международното право със заплахите, че ще удари културни обекти в Иран.

„Това е държавен тероризъм“, заяви Зариф, описвайки убийството на Сулеймани, командир на спецчастите „Кудс“ от Иранската ислямска революционна гвардия във въздушна атака с безпилотен самолет над летището в Багдад.

„Това е акт на агресия спрямо Иран, и е сравнимо с въоръжена атака срещу нас, и ние ще отвърнем. Но ние ще отвърнем със същата, а не с по-голяма сила. (…) Ние не сме престъпници, като Доналд Тръмп“, каза министърът.

Тръмп по-рано заяви, че страната му е готова да нанесе удари срещу 52 културни обекта в Иран, включително някои от особена важност за Техеран, ако близкоизточната страна действа агресивно в отговор на убийството на Сюлеймани. По-рано Тръмп заяви още, че ще нанесе удари с „непропорционална“ сила, ако Иран нападне американски цели.

Зариф заяви, че Тръмп е демонстрирал пред света, че е „готов да извършва военни престъпления, защото нападението на културни обекти е такова“. Според него „непропорционалното“ използване на сила също е нарушение на международното право.

Сулеймани е един от основните създатели да иранските задгранични паравоенни формирования, които имат влияние и действат в множество страни в Близкия изток и беше ключова фигура в опитите да накара американците да се изтеглят от Ирак.

Зариф заяви, че Вашингтон не трябва да смятат, че могат да останат в региона, при положение, че вече не са желани в Близкия Изток от хората там. Попитан дали желае да разговаря с Тръмп, Зариф отвърна отрицателно.

„Няма нужда да разговаряме. Той трябва да разбере, че е бил дезинформиран. И трябва да се събуди и да се извини. Той трябва да се извини, да промени курса си“, каза иранският министър.

източник: https://bultimes.com/%d0%b4%d0%b8%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%82-%e2%84%961-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd-%d1%83%d0%b1%d0%b8%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b5%d0%bd-%d0%ba/

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар