Директна жалба до ЕСПЧ могат да подадат лишените от правото на глас на 4 април

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Лишените от правото си да гласуват на парламентарните избори граждани могат да сезират директно Европейския съд по правата на човека. Жалба може да бъде подадена в 6-месечен срок от датата на нарушението (4 април). Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR адвокат Силвия Петкова.

Притесненията, че някои хора няма да могат да гласуват на 4 април се появиха още в началото на миналата година.

 

От Централната избирателна комисия организират за пръв път провеждането на избори в условия на пандемия, като се предвижда поставените под карантина заради коронавируса граждани да гласуват в мобилни секции. За да се случи това обаче с решение на ЦИК трябва да бъде подадено заявление до 3 дни преди датата на вота.

 

Това значи, че в списъците няма да бъдат включени карантинираните непосредствено преди датата на изборите. Юристи са категорични – това нарушава човешки права.

 

До 3000 евро може да достигне санкцията на ЕСПЧ, ако бъде подадена жалба до институцията, обясни още юристът. Такава конкретна практика няма, тъй като пандемията е ново явление, но съда има опит в нарушаването на такива права.

 

В някои случаи се смята, че решението на ЕСПЧ е достатъчна компенсация и до парични санкции не се стига, но по всяка вероятност случаят тук няма да е такъв.

 

“Ако 30 хил. граждани подадат жалби до ЕСПЧ, сумата, която трябва да излезе от държавната хазна, за да се плати обезщетението, е голяма”, обясни още адвокат Силвия Петкова.

 

Тя бе категорична – ЕСПЧ смята, че лишаването на хората от право на глас нарушава принципите на демокрацията и не може да съществува в този си вид.

 

“Трябва да има пропорционалност и необходимост. Трябва да има доста сериозно нарушение срещу например купуването и продаването на гласове, за да бъде оправдано”, обясни юристът.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар