Дишева, ВСС: Има обективна възможност процедурата за освобождаване на Гешев да приключи до края на май – Правосъдие – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Дишева, ВСС: Има обективна възможност процедурата за освобождаване на Гешев да приключи до края на май

стоп кадър/БНР

Причините за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев се коренят още във времето, преди той да бъде избран на този пост и в действията и бездействията му по време на неговия мандат.Това заяви пред БНР Атанаска Дишева от Висшия съдебен съвет.


Тя подчерта, че има обективна възможност процедурата във ВСС за това да приключи до края на май:

“Ако утре (15 май) му бъде връчено това предложение и той се възползва от пълния седемдневен срок, би трябвало този срок да изтече следващия понеделник. След това ВСС трябва да насрочи заседание, на което да се произнесе по допустимостта и редовността на предложението. В тридневен срок ВСС трябва да се произнесе по допустимостта и след това да насрочи разглеждане по същество. В рамките на едно заседание обсъждането може да приключи”.

Има действия или бездействия (на Иван Гешев – б.р.), които могат да бъдат подведени под разни състави на Наказателния кодекс. В публичното пространство има множество и журналистически разследвания, и изявления, изложения на доста квалифицирани и опитни юристи, които определят поведението му като такова”, коментира тя и добави:

“Изнасянето на преден план на това, за което е внесено предложението на шестимата членове на ВСС за освобождаване на Гешев, изглежда като дребна простъпка в сравнение с онова, за което има данни и за което се твърди в поведението на главния прокурор, та да не се мислим, че това е, образно казано, най-лошото, което е направил – това, за което е внесено предложението”.

Дишева посочи, че 17 от членовете на Пленума на ВСС трябва да гласуват за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор, за да се случи това.

Според нея предходното поведение на членовете на Висшия съдебен съвет “не може да бъде меродавно” за база, на която да се прецени как биха гласували в новата ситуация.

По думите на Атанаска Дишева, ако 49-ото НС се задържи достатъчно дълго време, би могло във времето, докато евентуално няма действащ главен прокурор, а някой друг изпълнява длъжността, да бъдат избрани нови членове на ВСС.

“Може да се започне процедура от един ВСС, кандидатури да бъдат издигнати. И процедурата (по избор на нов главен прокурор – б.р.) да бъде завършена от друг ВСС“.

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар