Ди Велт: За България ЕС е богатата, сенилна леля

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската бюрокрация подкрепя клептокрацията в страни като родината ни България и някои други европейски членки. През изминалото десетилетие се роди бунтът на „националистическите“ и „дясно-центристките“ държавни лидери, които презират правовата държава, разрушават систематично независимата съдебна система и подчиняват безскрупулно институциите в страните си. Тези държавни лидери са склонни да гледат на ЕС като на богата, но леко сенилна леля, която доят за пари, но винаги нежничко я отместват встрани, когато тя се опита да им припомни за общите правила в ЕС. Докато тези пари текат и тази леля страни от локалните безобразия, тези лидери са готови да се кълнат в ценностите на ЕС на думи. И да гласуват за любимите програми на леля си в Брюксел.

Това пишат днес в голям коментар за германския вестник „Ди Велт“ двама българи. Бившият министър на енергетиката и туризма в служебния кабинет от 2013 Асен Василев и Кирил Петков – доцент в Софийския университет и предприемач в биотехнологиите. Двамата са завършили Харвард и инциираха поредицата „Харвардски лекции“ в СУ, пише вестникът, предаде clubz.bg.

„Ди Велт“ припомня и че от месеци българските граждани протестират срещу корупцията, но Брюксел се колебае да се намеси със санкции срещу частично автократичната система.

ЕС никога не е развивал идея като САЩ за „американската мечта“, но пък също дава голямо обещание за свобода, благоденствие, защита на безазщитните и добро качество на живот. Това са ценности, които съюзът защитава дори и за сметката на икономическия растеж, припомнят двамата автори. За съжаление обаче има държавни лидери, които пренебрегват тези ценности. Такива са Бойко Борисов, Виктор Орбан и Анджей Дуда, посочват коментаторите.

През последните десет години имаше доклади за ендемична корупция и масивна злоупотреба с еврофондовете не само в България, но и в Унгария, Чехия, Румъния и Полша. „Става дума за държави, които на европейско ниво са в спектъра на Европейската народна партия (България, Унгария), Европейската социалистическата партия (Румъния), консерваторите в Полша и либералите в Чехия, се уточнява в коментара.

„Възходът на Орбан и Борисов не са нито плод на случайни събития, нито следствието от някакъв митичен източноевропейски манталитет. Те са директно последствие на конструкта от европейски институции и политиката на най-големята партия в ЕС – ЕНП, чийто член е германският ХДС на Меркел“, заявяват те и обясняват: „Сделката е проста: докато България гласува в Брюксел съобразно линията на ЕНП, за да пази нестабилното й мнозинство, европейските пари ще продължават да текат. И то без оглед на европейските правила, дори и при толкова видима корупция и погребване на правовата държава“, пише „Ди Велт“.

Авторите подчертават, че това финансиране позволява на Борисов, Орбан и компания да се обогатяват и да държат икономиката в страните си в зависимост. Още по-перверзно е, че използват европейския рекламен бюджет на правителствата си за подчиняване на медиите.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар