Ди Велт: Управлението на Борисов няма нищо общо с върховенството на закона

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България може да бъде лишена от милиони европейски пари.

Причината: ЕК настоява европейски помощи да получават само онези страни, в които има върховенство на закона.

А България определено не се представя добре, пише изданието Deutsche Welle, цитирайки материал на вестник Die Welt. Още преди години Еврокомисията предложи отпускането на европейски пари да е обвързано със спазване на правните принципи на ЕС.

И още тогава България беше категорично против. Годината беше 2018, България по това време беше ротационен председател на ЕС, а тогавашният финансов министър Владислав Горанов заяви, че подобен принцип нарушавал европейското право, тъй като можел да бъде използван като инструмент за политическо вмешателство. Според него, не било нормално върховенството на закона да е критерий за отпускането на пари от кохезионните фондове. Тогавашното предложение на ЕК така и не бе реализирано.

Само че корупцията и нарушенията на правото са в ЕС много по-силно разпространени, отколкото е известно на широката публика. Затова Брюксел отново бие тревога: Европейската комисия за пореден път настоя изплащането на европейски помощи да бъде обвързано с изискването за върховенство на закона. Германският вестник Die Welt изчислява, че в такъв случай поне седем страни от ЕС биха били застрашени да загубят стотици милиони евро. Наред с Полша, Румъния, Унгария, Чехия, Хърватия и Словения, изданието изрично споменава и България. Ето какво още четем в публикацията на Die Welt: „Стотици хиляди българи демонстрират това лято в множество градове срещу консервативно-националистическото правителство. (…) Най-вече градската средна класа и добре образованите млади българи искат да се сложи край на злоупотребите в страната“. По-нататък вестникът припомня, че в индекса за корупцията, съставян от „Трансперънси интернешънъл“, България е последна сред всички страни членки на ЕС. Коментарът на изданието завършва така: „Правителственият ръководител Бойко Борисов, който по време на срещите на върха в Брюксел винаги се представя като примерен европеец, сега бе принуден под натиска на протестите да обяви, че е готов да подаде оставка. ЕС редовно критикува липсата на независимост на съдебната власт в България, а един нов доклад говори и за „сериозни рискове за медийния плурализъм“ в страната“, отбелязва още Die Welt.

Реалността в България е друга

Както е известно, последният доклад на Еврокомисията за напредъка на България съдържаше по-скоро положителни оценки и дори показа готовност за отменяне на механизма за контрол и проверка. По този повод журналистът Кено Ферсек, известен като добър познавач на региона, написа в своя статия за Spiegel следното: „Напълно неясно е обаче по какъв начин Еврокомисията стига до тази положителна оценка. Защото реалността в България изглежда другояче. От десетилетие насам силният човек в тази страна е Бойко Борисов. Формално погледнато, той е умерен и проевропейски настроен консерватор. Но вътре в страната „Бате Бойко“ – бивш полицай, каратист и бодигард, управлява с по-твърди методи. Законът е това, което казва и разпорежда Борисов – често пъти чрез телефонни обаждания или есемеси. Той обича да се показва като добрия шеф, говори свойски, използвайки простонародни изрази, стреми се всячески да не изглежда като автократ. Но неговата система на управление няма нищо общо с истинско върховенство на закона, а по отношение на корупцията и медийната свобода България от години неизменно е на последно място в ЕС“, пише германският журналист. А редица други издания, сред които и авторитетният Die Zeit, посочват, че сегашните протести в България са породени включително и от опасенията на много хора в страната, че европейските пари биха могли да потънат в тъмни канали.

Източник: Petel.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар