ДКК сигнализира ДАНС за липсата на документи по търговски спор

ДКК сигнализира ДАНС за липсата на документи по търговски спор

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ръководството на Държавната консолидационна компания алармира за липса на оригиналниите документи по търговски спор, което може да ощети държавата с 50 милиона лева.

ДАНС е уведомена за случая. Това съобщи новият директор на ДКК Венцислав Димитров. Юристът представи резултатите от проверката за актуалното състояние на дружеството след смяната на ръководството.„Единствената цел на днешната пресконференция е желанието да информираме обществото за наличието на този проблем“, коментира пред медиите Димитров. 


„Държа да подчертая, че дружеството е търговско и като такова, упражнява своята дейност в защита на нейните корпоративнии интереси, а не на политически интереси, както в последно време се лансира в медиите“, каза той. 

Венцислав Димитров описа корена на проблема – ДКК претендира за заплащане в размер на 75 милиона лева, като страна в търговски спор. Затова дружеството е платило приблизително 25 милиона, за да се води кредитор по съществуващия търговски спор, обясни той. „Купено е нещо през 2018 г. за 25 милиона с идеята, че при доброволно изпълнение на това задължение, ще получим 75 млн., което в случая е прекрасен бизнес план с 200% печалба“, продължи юристът. Впоследствие се завежда осъдителен иск срещу длъжника през миналата година, за да се защити интересът на дружеството по най-адекватния начин.

При размяната на съдебните книжа длъжникът прави възражение за неналичието на тези договори и  оспорва автентичността на документите. Така на 28 март съдът иска от ДКК да представи в оригинал документите си, което е нормална практика, и започват проблемите.

„А проблемите са, че от обема документи, липсват най-важните – това са анексите, на база на които дружеството може да претендира по безспорен начин сумата пред съда“, обобщи юристът. 

На тези факти новото ръководство се е натъкнало след направения анализ на търговските спорове на ДКК, уточни Венцислав Димитров. По думите му предишната директорка, назначена по времето на Корнелия Нинова – Смиляна Нитова, не е уведомила нито разследващите, нито принципала за проблема с документите в продължение на десет дни.

„Липсата на документи обрича изхода на търговския спор. Единственото решение е да бъдат намерени анексите“, добави юристът начело на компанията. „Налагат се действия за максимално бързо оздравяване на компанията“, обобщи още изпълнителният й директор.

Предишната шефка на ДКК Смиляна Нитова бе освободена заедно с другите членове на директорския борд през август от принципала – Министерство на икономиката и индустрията, „поради пълното саботиране на процесите и установените пропуски в работата до този момент“. 

Преди време наследникът й на поста Венцислав Димитров коментира, че „нищожни решения са вземани за избор на съвет на директорите, включително на дъщерните дружества – ВМЗ“. „Следва единственият извод, че предходният министър е оставил дружеството да работи в нарушение на закона.“, каза той тогава по адрес на Корнелия Нинова.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар