“Длъжни сме да опитаме кабинет анти-Пеевски”: “Да, България” мисли по предложението на ДСБ

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Ако има шанс да бъде формирано правителство “анти-Пеевски”, ние сме длъжни пред нашите избиратели да го направим” – това коментира в предаването “120 минути” по bTV подалият оставка като председател на “Да, България” Христо Иванов след като ДСБ предложи на коалицията ПП-ДБ да поиска третия мандат и да състави техническо правителство.

Междувременно от публикация във Facebook стана ясно, че “Да, България” ще обсъди сериозно предложението на ДСБ за третия мандат. Няколко часа по-рано, след заседанието на Националния съвет на “Продължаваме промяната”, от партията на Кирил Петков и Асен Василев отхвърлиха възможността да съставят правителство. От ПП бяха категорични, че стават опозиция, тъй като в 50-ото Народно събрание не виждат условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство. 

Според Христо Иванов интересът на българските граждани е да си върнем републиката и да не позволим Пеевски да я излапа. “Много е необходимо в този парламент да се направи проверка дали може да се състави мнозинство от партии, които са готови да работят последователно за премахване на модела “Пеевски”, коментира Иванов. 

Той смята, че Пеевски “не е просто един човек, а носител на технология, на модел на осъществяване на власт. За да се премахне този модел, трябва да се приложат онези реформи, които предложихме с меморандума от февруари”, добави подалият оставка председател на “Да, България”.

Той напомни, че ротационната формула на управление на ПП-ДБ с ГЕРБ е била счупена, защото реформите, предложени в меморандума по отношение на съдебната власт, регулаторите и службите са били непоносими за Пеевски и той е принудил Борисов да отидем на избори.

“Правителството падна, защото Пеевски упражни своето влияние върху ГЕРБ и ги принуди да счупят ротационната формула. Сега, ако ГЕРБ са готови да се освободят от влиянието на Пеевски, това ще проличи по готовността им да се върнем към разговора за реформите. Това е тестът”, добави Иванов.

Според него ролята на техническото правителство е да изпълни минимални задачи и да даде време на парламента да свърши определен обем работа, особено що се отнася до споменатите реформи, и да завърши присъединяването на България към еврозоната.

Христо Иванов коментира и ситуацията в ДПС. Според него развръзката е предизвестена. “Чудовищното дете на пленената държава Делян Пеевски се опита да вземе кормилото, да поеме контрола, да изяде всичко. И в момента виждаме някакви опити да бъде спрян”, каза той.

По думите му днешното писмено изявление на Пеевски е белег за това, че той очевидно е чакал, но не е бил приет от Доган и му се е наложило да излезе с тази многословна молба, което издава паника.

Междувременно във Facebook страницата си от “Да, България” публикуваха пост на Божидар Божанов. “Ще обсъдим сериозно предложението на ДСБ за третия мандат, като сме свикали заседание на Националния съвет на “Да, България” за утре”, посочва той.

Според него опит за третия мандат с “технически кабинет” би имал смисъл, ако в този парламент има максимално широко мнозинство за демонтиране на модела “Пеевски” – реформиране и освобождаване на завладените правоохранителни органи и гарантиране на независимостта на съда.

“Ще отчетем и рисковете от такава формула – както рисковете тя реално да не постигне целите си, така и рисковете самият опит да бъде използван срещу нас”, отбелязва Божанов.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар