Днес всички говорят, че искат мир. А зареждат боеприпаси в оръжията на Украйна

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес всички говорят, че искат мир. А зареждат боеприпаси в оръжията на Украйна. Европа се е превърнала в снабдител. А трябва да е лидер – да предложи решения. 

Европейците не искат война в #Европа. Държавите, които бяха определени да бъдат на предната отбранителна линия, не искат война. Българите също не желаят да бъдат въвличани в този конфликт. И всички ние настояваме да се сложи край на тази жестокост, на тази бруталност в Украйна.“

Това заявих по време на дебатите в Европейския парламент за снабдяването на Украйна с боеприпаси. 

„Един мъдър световен лидер, папа Франциск ни каза наскоро – краят на войната може да бъде постигнат само чрез конкретни мирни инициативи.

Милиарди долари изпратихме в помощ на Украйна – и въпреки това, въпреки това – ескалацията се засилва.

Някои казват, че Украйна трябва да се бие до пълна победа. Тази война няма да има победители. Никой не е спечелил война срещу огромна ядрена сила. 

В началото на дебатите в пленарната зала в Страсбург комисар Марейд Макгинес обяви, че Европейската комисия е готова да отдели 500 млн. евро за боеприпаси за #Украйна, специално за 155-милиметрови артилерийски снаряди. Тя заяви, че ако е необходимо, ще се мобилизират и други средства, като в същото време трябва да се привлече и частно финансиране, включително от банки. До този момент колективната помощ от #ЕС за Украйна е за 12 млрд. евро.

Комисията и Съветът предлагат държавите членки да прехвърлят съществуващи боеприпаси на #Киев, складовете да се попълнят чрез поръчки към индустрията, но за целта тя трябва да увеличи производството си много бързо. Специална работна група в ЕС е набелязала 51 производители в 15 държави членки. Комисар Тиери #Бретон вече посети тези дружества, за да види как да бъдат подпомогнати, каза Марейд Макгинес. Тиери Бретон беше в сряда в #България.
Според ЕС европейската индустрия има солиден потенциал за производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди, но трябва да се увеличи капацитетът и да се намали времето.

Повечето от участниците в дискусията в Страсбург подкрепиха изпращането на допълнителни боеприпаси. Някои като  Иварс Ийабс („Обнови Европа“) от Латвия казаха, че 500 млн. евро са нищо за нуждите на Украйна, но трябва да се започне отнякъде.

Изгубихме много време, защото някои държави членки, включително и моята, бяха прекалено пасивни, обяви германският евродепутат Михаел Галер, ЕНП. Нидерландия и Дания купуваха въоръжение от Германия, за да го изпращат на Украйна. Подобна практика не трябва да има, каза той.

От групата на социалистите и демократите Тонино Пицула беше категоричен, че #ЕС трябва да помогне на #Украйна не само да противодейства на руската агресия, но да спечели войната.

В наш интерес е Украйна да спечели войната, обратното означава да е застрашена сигурността ни, заяви Натали Лоазо от „Обнови Европа“. Тя поиска в същото време #Европа да се подсигури, че ще разполага с боеприпаси, а това може да стане с общи поръчки. „Свободата и демокрацията са безценни, но те се плащат. Ние трябва да убедим нашите граждани защо трябва да направим усилия да подсигурим оръжия и боеприпаси за Украйна“, призова Натали Лоазо, която оглавява подкомисията по сигурност и отбрана на Европейския парламент.

Ждислав Краснодебски от Европейските консерватори и реформисти поиска ЕС да разшири военната индустрия и да изработи стратегия, „далеч от миротворческата политика през последните десетилетия“.

До края на войната Европейската комисия трябва да създаде единна отбранителна общност. Имаме голям проблем в Европа – за разлика от #САЩ, ние нямаме отбранителна общност. Обучаването на военни е добре, но не е достатъчно, обяви Ги Верхофщад от „Обнови Европа“. Според него липсата на боеприпаси е факт, защото страни, които произвеждат – като Швейцария отказват да ги предоставят на Украйна.

Тези, които аплодират въоръжаването на Украйна са на хиляди километри от фронтовата линия. Нека да видим на какво са подложени украинците. „Икономист“ разказва за принудително събиране на мъже, за да воюват. В #Украйна мъжете просто изчезват – синове, братя, съпрузи. Вие, войнолюбците, които обричате тези хора – повдига ми се от вас, заяви Клеър Дейли от Левицата.

Видео с моето включване в дебата може да видите тук:

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар