Днес всички искат да научат Борисов за кой лагер играе! Денят на истината дойде

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днешният 8 януари е особено наситен и важен ден за българския премиер Бойко Борисов. В рамките само на няколко часа той трябва да посрещне важна делегация от САЩ, водена от помощник-държавния секретар Дейвид Хейл, да открие първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ в София и да отлети за Истанбул за рязането на лентата на газопровода “Турски поток”.

В програмата на Борисов в Турция фигурират двустранни срещи с президента Ердоган и с руския президент Владимир Путин, който също ще присъства на откриването на “Турски поток”, пише вестник СЕГА. Не е тайна, че ключова тема във всички тези събития ще е енергетиката, мястото на България в газовите доставки и в частност проекта “Турски поток”. Газопроводът е трудна тема, защото Русия притиска България да завърши бързо частта от “Турски поток”, която преминава през България и която премиерът Борисов настойчиво нарича “Балкански поток”.

През декември САЩ наложиха санкции на компаниите, участващи в двата големи европейски газови проекти – “Северен поток 2” и “Турски поток”, което създава безпокойство за бъдещето на тръбата през България (тя се строи от саудитския консорциум “Аркад”).

Това е и една от причините българският премиер да се опитва да разграничи българския участък от целия газопровод “Турски поток”, като упорито го нарича “Балкански поток” (Унгария и Сърбия наричат трасетата на тяхна територия “Турски поток”).

На практика на Бойко Борисов ще му се наложи в един и същи ден да уверява Путин и Ердоган, че българската отсечка за доставка на руски природен газ от Турция към Сърбия и Унгария се строи максимално бързо, а на пратениците на американския президент да обяснява, че по въпросната тръба ще тече не само руски, но и друг газ, и че България много разчита на вноса на американски втечнен газ.

В началото на декември Путин директно обвини България, че умишлено бави строителството на газовата тръба. Това се случи при посещението на руския президент в Сърбия. Там Путин похвали Белград за напредъка на “Турски поток” и порица София за закъснението. Последваха напоителни уверения от Бойко Борисов, че забавяне няма, че строителството напредва с по 5 км на ден и че газът по “Балкански поток” ще потече в края на май, както е планирано.

На Сърбия не се налага да спазва европейските директиви, процедури и съгласувания – за разлика от България, подчерта Борисов. А преди дни премиерът дори облетя трасето с хеликоптер и отново обяви, че по него се работи с максимална скорост. “150 км вече са положени, над 18 000 тръби.

Това е „Балкански поток”. От първия ден се строи на пълна мощност. Няма нова година, няма събота, няма неделя. Какви огромни съоръжения се правят. И след това тръбите се зариват и отгоре се слага царевица, жито, по американска технология”, похвали се Борисов по време на инспекцията. “Балкански поток”, ако използваме терминологията на премиера, ще докарва до българската граница над 19 млрд. куб. метра газ.

Част от него ще остава у нас за вътрешно потребление и за хъба “Балкан”, а 12 млрд. куб. метра ще са транзитни доставки за други европейски държави. На влизане в България 90% от капацитета на тръбата ще е с руски газ, а на излизане към Сърбия – 80 процента. Според критиците на проекта тези проценти означават, че България ще остане далече от мечтаната диверсификация на доставките на синьо гориво.

КОД “СТРАТЕГИЧЕСКИ” 

Преди да замине за Истанбул, Борисов ще открие първата сесия на стратегическия диалог България-САЩ. Заседанието в София се провежда само месец и половина след като българският премиер подписа в Белия дом с президента Тръмп споразумение за стратегическо партньорство. Начело на американската делегация е Дейвид Хейл, дясна ръка на Тръмп по политическите въпроси.

Той води у нас експерти в областта на енергетиката, финансите, отбраната и борбата с корупцията. “Целта на стратегическия диалог България-САЩ е чрез надграждане на партньорството да бъдат постигнати конкретни резултати в ключови области от взаимен интерес, като сигурност и отбрана, борба с тероризма, енергийна сигурност, правоприлагане, образование, връзки между народите”, изтъкна премиерът Борисов преди дни на среща с посланика на САЩ Херо Мустафа.

В петък премиерът Бойко Борисов инспектира строящия се газопровод между крановите възли Горни Дъбник и Селановци с хеликоптер. Той показа газопровода от птичи поглед с видео в личния си фейсбук профил и коментира: „150 км вече са положени, над 18 000 тръби. Това е „Балкански поток”.

От първия ден се строи на пълна мощност. Няма нова година, няма събота, няма неделя. Какви огромни съоръжения се правят. И след това тръбите се зариват и отгоре се слага царевица, жито. Това са 150 км”, похвали се Борисов от кабината на хеликоптера. „България спазва всички процедури като член на ЕС – обжалвания, търгове, всичко мина. От първия ден досега по над 5 км на ден се работи. Към края на май, ако не на 13 юни, трябва да стане готов „Балкански поток”.

Точно и ясно сме обявили, че на 1 януари сме прехвърлили точката на границата с Турция. Старият газопровод е в прекрасно състояние. С новия поток от Гърция сме изградили пълна диверсификация”, увери Борисов.

Той определи България като “регионален стратегически газоразпределителен център”. “Това означава, че тук ще идва газ от много страни, а България ще получава транзитни такси“, отбеляза Борисов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар