Днес почитаме Ботев и загиналите за свободата ни герои

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На 2 юни отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България.

В 12:00 часа сирените в цялата страна ще се включат за две минути в памет на революционера и всички, дали живота си за свободата на Родината. Тогава пешеходците и пътните превозни средства в населените места, с изключение на влаковете, следва да спрат и да останат на място, за да отдадат почит на героите.

Денят на Ботев ще бъде честван в цялата страна.

Служебният министър-председател Гълъб Донев ще участва във всенародното поклонение на връх Околчица. Премиерът ще приеме почетния караул в подножието на върха, след което ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на връх „Околчица“.

Всенародно поклонение с молебен и възпоменателен митинг ще започне в 11:00. В него ще се включат и походниците, преминали по 120-километровото трасе от Козлодуй до върха, за да отдадат почит на Христо Ботев и неговата чета. Възпоменателният митинг ще започне с молебен за България, отслужен от Врачанския митрополит Григорий. По традиция ръководителят на националния поход Евгени Филипов ще рапортува пред министър-председателя и председателя на Ботевския организационен комитет и кмет на Враца Калин Каменов. Тържеството ще завърши с поднасяне на венци пред белокаменния кръст, а сирените ще известят триминутно всенародното преклонение пред паметта на Христо Ботев, неговите четници и на загиналите за свободата на България.

От 11:30 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в София ще се проведе тържествена церемония, посветена на 147-ата годишнина от гибелта на революционера и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България. В програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, мъжки вокален ансамбъл „България“ с диригент Валентин Бобевски и актьорът Христо Чешмеджиев.

От 11:00 ч. на паметника на Васил Левски на бул. „Васил Левски“ в столицата ученици ще четат стихотворения от сборника „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“.

С различни прояви в страната представители на военните подразделения на Българската армия ще почетат паметта на поета–революционер и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Празникът

Денят на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път през 1884 г. във Враца и Пловдив, припомня БТА. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници. От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. – като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. – като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

С Решение на Министерския  съвет от 31 май 1993 г. 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Всяка година на 2 юни в 12:00 ч. от 1948 г. насам, се отдава почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с едноминутно мълчание, вой на сирени и звън на камбани в продължение на две минути.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар