Днес рожден ден празнува Пламен Орешарски

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пламен Василев Орешарски е български политик, финансист и преподавател в УНСС и НБУ.

От 29 май 2013 г. до 6 август 2014 г. оглавява правителството на Република България с мандат на БСП и с подкрепата на ДПС и „Атака“, избран от 42-тообикновено Народно събрание.

Пламен Орешарски е роден на 21 февруари 1960 г. в град Станке Димитров (днешна Дупница). Прекарва детството си в Бобов Дол, където живее семейството му. Корените на фамилията Орешарски са от македонския край и произлизат от село Фролош (днешна община Кочериново), където са родени двамата братя на Пламен – Симеон и Милети.

След завършване на основното си образование в ОУ „Никола Вапцаров“ в Бобов дол той продължава образованието си в математическа гимназия в София. През 1985 г. завършва Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (сега Университет за национално и световно стопанство (УНСС)) в София със специалност „Финанси и кредит“.

В периода 1988 – 1992 г. прави докторантура по „Инвестиции и инвестиционен анализ“ в УНСС. Получава допълнителна квалификация по банково управление в САЩ и по емитиране на държавни ценни книжа в банка National Savings and Investments, Великобритания.

От 1992 до 1993 г. преподава в УНСС като заместник-ръководител на катедра „Финанси“. От 2001 до 2005 г. е заместник-ректор, преподава „Финансово управление“, „Инвестиции“, „Инвестиционен анализ“. Преподавател е и в Нов български университет.

Пламен Орешарски е женен за Елка Георгиева Орешарска, с която имат син – Десислав.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар