Днес ще се проведе първото тайно гласуване за наследник на Бан Ки-мун

#BokovaForUN, България, Общество, ООН, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

cb1c3f59-2919-4d97-9940-f3be30fd178a_1000Днес, 21 юли 2016 г., ще се проведе първото тайно гласуване за новия генерален секретар на ООН. Петнайсетте постоянни представители на Съвета за сигурност ще се съберат в централата на организацията при закрити врата, за да започнат т.нар. „рейтингови гласувания“, чиято цел е предварителна селекция на най-успешните кандидати. В залата, където ще се гласува, ще присъстват само посланиците на 15-те страни от Съвета за сигурност, придружавани от по един експерт. Няма да има нито преводачи, нито служители от секретариата. Целта на тази секретност е да не се допусне изтичане на информация в различните етапи от процедурата за пресяване.

Всеки постоянен представител, ще трябва да даде на всеки кандидат една от следните три оценки: “подкрепям”, “не подкрепям” или “нямам мнение”. Възможно е да се очертаят фаворити още след първото “рейтингово гласуване” в четвъртък, но може да потрябват и “няколко тура”. След всеки тур председателят на Съвета – през юли това е японският посланик Коро Бешо – ще обявява само, че вотът се е състоял. Всеки кандидат ще бъде информиран, чрез посланика на страната си, за броя на събраните от него гласове, както и за максималния и минималния брой гласове, подадени за претендент, без да се посочва “кой точно е лидер или аутсайдер”. Става въпрос за пресяване, което да накара кандидатите с най-малък шанс да съберат подкрепа да се оттеглят от надпреварата.

Името на новия генерален секретар, който ще започне работа на 1 януари 2017 г., може да стане ясно през октомври. Окончателният избор на Съвета за сигурност трябва да бъде утвърден от Общото събрание на ООН.

Претендентите за поста са 12 – равен брой мъже и жени, което се случва за първи път в 70-годишната история на ООН. Осем от всички кандидати са от Източна Европа – регион, който до момента не е имал свой представител начело на организацията. Сред фаворитите за поста е и българката Ирина Бокова, втори мандат генерален директор на ЮНЕСКО.

„Аз съм с положително чувство и положителни очаквания за изразяването на мнения при това неформално гласуване“, каза в интервю за БНТ Ирина Бокова. По думите ѝ публичността на цялата процедура по избора на шеф на ООН за предстоящия мандат я прави по-различна от всеки друг път. „За мен това бе възможност да споделя опита си – професионален и експертен. Това е много важно, защото всеки от кандидатите идва с постижения от предишния етап на своята кариера и ги представя заедно със своите конкуренти. Признавам, че двата мандата в ЮНЕСКО ми дадоха много, за да бъда компетентна по проблеми като тероризъм, предотвратяване на терористични актове и нежелани опасности, по мироопазващите функции на ООН. Мисля, че мога да дам своя принос към тази дискусия“, подчерта Ирина Бокова.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар