Война

ДНР: Въоръжените сили на Украйна са изоставили позициите си зад летището в Донецк

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Въоръжените сили на Украйна вече напуснаха позициите си зад пистата на летището в Донецк, което доведе до значително намаляване на интензивността на обстрела в посока Ясиноватая и съседните на летището райони Киевски и Куйбишевски на Донецк. Това съобщи в понеделник в ефира на Първи канал офицер от Народната милиция (НМ) на ДНР Андрей Баевски, съобщава ТАСС.

„В посока Авдиевка се извършва постепенно настъпление, в момента врагът е изоставил позиции зад пистата на летище Донецк и това вече доведе до значително намаляване на обстрела от оръдия с калибър 122 мм в посока Ясиноватая, в посока Киевски и Куйбишевски райони на Донецк“, каза още Баевски.

Той добави, че град Макеевка, съседен на Донецк от изток, не е обстрелван от 122 мм оръдия повече от месец, тъй като техният обсег не е достатъчен за обстрел: силите на ДНР успяха да отблъснат позициите на въоръжените сили на Украйна. Според Баевски значителни успехи са постигнати и по време на настъплението на Народното опълчение на ДНР в посока на населените места Марьинка, Пески и Первомайск.

„Този сравнително малък напредък значително промени картината на обстрела на Донецката народна република. В момента виждаме, че количеството боеприпаси, произвеждани от въоръжените сили в нашите населени места, е намалено до не повече от 250 боеприпаса на ден. Преди това количеството достигаше 600 боеприпаса на ден“, добави той.

Офицерът на НМ ДНР каза, че наскоро въоръжените сили на Украйна са направили два опита да се придвижат към селището Пески, разположено северозападно от Донецк, недалеч от района на летището, от селищата Первомайское и Водяное. Тези атаки бяха отблъснати от Народната милиция на ДНР, каза Баевски. „Нашите момчета остават на същите позиции и дори с лек напредък продължават да изпълняват бойните си мисии, няма положителна промяна за Въоръжените сили на Украйна, с изключение на факта, че Въоръжените сили на Украйна загубиха персонал и оборудване“, каза Баевски.

Ситуацията в донецкото направление остава непроменена, летището е под контрола на силите на ДНР, каза ръководителят на републиката Денис Пушилин пред ТАСС в неделя. В събота командирът на батальона „Спарта“ Артьом Жога (позивен Колима) съобщи, че твърденията, че украинските сили за сигурност са превзели летището в Донецк, нямат нищо общо с реалността.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар