Добивите на “Газпром” са спаднали рекордно ниско

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Производството на природен газ от страна на руския енергиен гигант “Газпром” през 2023 г. са намалели с 13 на сто до рекордно ниско ниво, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. През годината, донесла първа загуба на компанията от десетилетия насам, добивите възлизат на 359 милиарда куб. м спрямо 413 милиарда куб. м през 2022 г. и 515 милиарда куб. м през 2021 г., се посочва в нейния годишен доклад.

Нетната загуба на “Газпром” за 2023 г. възлиза на 629 милиарда рубли (7 милиарда долара) и е първа от 1999 г. насам.

“Газпром” така и не успя да диверсифицира продажбите си след загубата на европейския пазар заради инвазията в Украйна, а преговорите за увеличение на доставките за Китай вървят трудно.

Преди няколко дни в. “Файненшъл таймс” отбеляза, че е малко вероятно “Газпром” да успее да възстанови загубените след инвазията на Русия в Украйна доставки на газ.

Британското издание се позова на доклад, поръчан за ръководството на “Газпром”, в който се прогнозира, че износът на компанията за Европа ще бъде средно 50-75 милиарда кубически метра годишно до 2035 година, което е едва една трета от нивата преди войната в Украйна.

Въпреки надеждите на “Газпром”, че нов тръбопровод до Китай може да компенсира загубените обеми на износа, капацитетът на съоръжението ще бъде едва 50 милиарда кубични метра годишно, а цените в азиатската страна са много по-ниски от тези за Европа, се казва още в доклада.

“Основните последици от санкциите за “Газпром” и енергийната индустрия са свиването на обемите на износа, които ще бъдат възстановени до нивото си от 2020 г. не по-рано от 2035 г.”, заключават авторите на доклада.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар