Добрата новина: Отиваме на нови предсрочни избори за 50-о Народно събрание

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Преговорите за съставяне на мнозинство в парламента няма да дадат резултат и е много по-вероятно във втората половина на юли да гласуваме за състав на 50-ото Народно събрание, с две думи – играта свърши, коментираха неофициално пред “Труд news” участници в разговорите между ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и ИТН.

Политически наблюдатели вече не виждат шанс за съставяне на редовен кабинет с третия мандат, а ПП-ДБ изпаднаха в изолация след като провалиха преговорите за правителство с първата политическа сила. ГЕРБ-СДС вече нееднократно декларираха, че правителство в рамките на този парламент трябва да бъде подкрепено от всички партии. Такъв кабинет, дори с времеви хоризонт, е невъзможен да се случи заради деструктивната роля на “Промяната”, коментираха анализатори.

И дадоха пример с поредното изявление на съпредседателя на ПП Кирил Петков, който и вчера продължи да настоява ГЕРБ-СДС да подкрепят предложения от ПП-ДБ кабинет, а в противен случай вариантът е да се ходи на избори. Петков обясни във фейсбук, че “ГЕРБ могат да подкрепят това правителство и да контролират изпълнението на програмата му през парламента” или “да предпочетат избори”.

“В тази група (ПП-ДБ, б. р), която се пробва да направи кула от карти, т. е. държавно управление, има един психологично болен, който минава и бута картите. И като мине, ние отиваме на избори”, илюстрира поведението на коалиция “Промяната” Делян Добрев от изпълнителната комисия на ГЕРБ. Добрев изрази съжаление, че от ДБ са влезли в безсмислена коалиция с ПП и изрази съмнение, че е възможен формат на кабинет с подкрепата на БСП. “Ако Корнелия Нинова каже, че не е съгласна с нещо, да вземем за пример Украйна – ще оттегля подкрепа от правителството”, даде пример Добрев. И изрази опасения от нови предсрочни избори.

“Ако този парламент се провали, ще е заради ПП-ДБ. Държавата тръгва към унищожение”, заяви колегата му и бивш външен зам.-министър Георг Георгиев.

На фона на безплодните разговори за съставяне на редовно правителство, почти месец след началото на 49-ото Народно събрание в парламента не са сформирани и постоянните комисии.

На Председателки съвет вчера е решено все пак днес съставите да бъдат гласувани, но комисиите ще работят без избрани ръководства – председател и заместници. Това се случва за пръв път в новата история на Народното събрание, признаха депутати с многогодишен опит. До сега председателите на комисии са се избирали още в първите дни на парламента, без да има съществени дебати или неразбирателства между политическите сили.

Всяка една от политическите сили ще предложи своите представители в отделната комисия, без обаче да бъде гласуван състав на ръководството. Комисията може да бъде свикана във всеки един момент от председателя на Народното събрание”, разказа “нововъведението” в парламентарната практика лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Той уточни, че билo решенo в краен случай  да се направят само четири комисии – бюджетна, здравна, социална и правна, за да може да се обсъди ситуацията с бюджета на държавата.

Депутати коментираха, че при това положение с вариант за много вероятни предсрочни избори, по-реалистично е отново с решение на парламента да се удължи действието на миналогодишния бюджет.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар