Докато народът е притиснат, депутатите пред бой, рецитират и искат да се дезинфекциратДокато народът е притиснат, депутатите пред бой, рецитират и искат да се дезинфекцират

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Парламентът днес гласува частичното вето на президента Румен Радев върху Закона за мерките за извънредното положение.

Денят на депутатите премина с патос, слова, рецитали, обиди и политически речи от трибуната в продължение на няколко часа.

Докато хората са си у дома и са притиснати от кризата с коронавируса, народните представители не успяха да се сдържат и да гласуват по същество ветото, а стигнаха до обиди и дори наложени наказания. 

Дебатът върху ветото на Радев започнаот ГЕРБ. Даниела Дариткова се обърна, че не е време за политиканстване, ежби и опити от всичко да се изведе политически дивидент, а приоритет е опазване здравето на хората.

НФСБ излязоха със странни сравнения: „Този път народните представители от Националния фронт за спасение на България подкрепят ветото на президента по Закона за мерките при извънредно положение. Подкрепяме го, макар и с огромна „доза отвращение“. Преди всичко става ясно, че това е поредния непохватен опит на президента за политически PR, заяви зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев.

ВМРО не подкрепиха ветото с един-единствен мотив, че в една от частите му иска да се даде свобода на медиите, а те са срещу фалшивите новини категорично.

Цензурата върху медиите предизвика повече паника от неверните новини за коронавируса, според социалиста Александър Симов. Свободата на словото е ценност на ценностите, почерта червеният депутат. Винаги е време за свобода на словото, отсече Симов.

„Дали пък в резерва няма липси?“, попита Корнелия Нинова, лидер на БСП.

„Къде са буферите в бюджета и колко са. Разделяте българския народ едни срещу други на работещи и пенсионери. Вие управлявате държавата, вие носите отговорността, предложете план за действие“, каза Нинова и настоя за социално-икономически план за спасяването на българските граждани след кризата.

Скандалът започна от речта на Спас Гърневски от ГЕРБ. „В парламента сме свидетели на всичко онова, което професор Алтънков описа в своята книга „История на БКП“. Тя е 1000 страница, но оттам се вадят 4 основни изводи. Винаги в тежки времена за България, БСП се е държала национално безотговорно. Мога и да се самонакажа, но най-напред искам да накажете председателя на БСП, която от тази трибуна нарече това мнозинство – убийци“, каза той. Тогава депутатът от БСп Александър Симов се опита да рецитира стихотворение, но бе прекъснат от председателя на парламента Цвета Караянчева.
„Когато от тази трибуна говорят комунистическите трубадури, хората, които са продавали таланта си на идеи, които толкова много мразят, трябва да дезинфекцираме трибуната след това“, зави още Симов.Около трибуната се събраха депутати от БСП и започнаха да се разправят, а председателят на парламента Цвета Караянчева наказа със забележка депутатите Спас Гърневски и Стоян Мирчев.

В крайна сметка парламентът подкрепи президентското вето върху текстове от закон за мерките и действията по време на въведеното на 13 март извънредно положение. На извънредното заседание на Народното събрание 118 гласуваха против закона, 14 депутати го подкрепиха отново, а 56 се въздържаха.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Екипът на informiran.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.