Докато 2000 души чакат на границата, ЕС праща мисия в Минск, но отказва да говори с Лукашенко

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мисия на службата за външно действие на ЕС ще посети Минск, за да улесни репатрирането на мигрантите, блокирани в Беларус, но не става и дума за започване на преговори с беларуския президент Александър Лукашенко. Това заяви европейският дипломат номер едно Жозеп Борел, цитиран от Франс прес и БТА.

Александър Лукашенко призова за отваряне на хуманитарен коридор за 2000 мигранти към ЕС. Брюксел го обвинява, че умишлено примамва мигранти в страната и към границата с Полша, за да дестабилизира ЕС.

„Държа да подчертая, че няма споразумение и няма преговори с режима на Лукашенко и няма нищо, което би могло да прилича на някакво де факто признаване на режима“, каза Борел. „Но трябва да запазим отворени каналите за комуникация“, допълни той.

„В този момент малък екип от представители на службата за външно действие на ЕС отива в Минск, за да започне технически дискусии. Няма преговори, но трябва да се разбере от какво има нужда с цел улесняване на репатрирането в сътрудничество с агенциите на ООН“, заяви той.

Борел каза, че на два пъти е говорил с беларуския външен министър и че е имало контакти на ниво високопоставени чиновници, за да се подготви тази мисия. „Тази мисия трябва да оцени какви са нуждите. Тя няма нищо общо с признаване на режима и няма нищо общо с преговори“, повтори той.

„Трябва да намалим потока на хората, които пристигат в Беларус и от Беларус по границите с ЕС и трябва да помогнем на тези хора“, каза Борел. „Всичко това е ясно организирано от режима на Беларус. Мисля, че Лукашенко искаше да упражни натиск върху нас, за да анулираме санкциите срещу Минск и мисля, че той пропусна целта си, защото това, което постигна са нов кръг от санкции“, заяви той.

„Сега трябва да допринесем и да се погрижим за тези хора, които се намират на беларуска територия, за да може отношението към тях да е достойно. И ако е възможно те да се върнат у дома си“, заключи Борел.

Каква е ситуацията по границата

След повече от две седмици около 2000 мигранти, които искат да прекосят от Беларус в Полша, отказват да напуснат логистичен център на границата, предаде ДПА.

Междувременно вътрешното министерство на на Беларус съобщи, че още 118 мигранти се съгласили да напуснат доброволно страната и са били репатрирани у дома. Мигрантите са основно иракски кюрди и сирийци. Някои от тях говорят немски или имат близки в Германия, но не са успели да получат визи заради пандемията.

Повечето от мигрантите, които не искат да си тръгнат от Беларус, настояват да бъдат приети в ЕС, каза пред държавната информационна агенция Белта Алексей Бегун, висш служител на беларуското вътрешно министерство, отговарящ за миграцията. Според него никой от мигрантите не е подал документи за получаване на бежански статут в Беларус и „те също така отхвърлят всички предложения да се върнат обратно в страните си“. Какво ще стане с тях ще бъде решено в сътрудничество с международни организации за бежанците и целта е те да бъдат репатрирани, каза Бегун.

ЕК: Минск иска да дестабилизира ЕС

Ситуацията с хилядите мигранти по границите на Европейския съюз с Беларус е опит да се дестабилизира ЕС, а не миграционна криза, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс и БТА.

Фон дер Лайен каза пред Европейския парламент, че ЕС е солидарен с Полша, Литва и Латвия, които са най-силно засегнати от политиката на беларуския президент Александър Лукашенко за докарване на мигранти в Беларус със самолети от различни проблемни части на света и тласкането им към границите на ЕС.

„Това е изпитание за целия ЕС“, каза Фон дер Лайен. „Това не е миграционна криза. Това е опит на един авторитарен режим да дестабилизира демократичните си съседи“, заяви тя.

По думите й ЕС се координира със САЩ, Великобритания и Канада.

„Ние се съгласихме, че за да се противодейства на това поведение, е важно да координираме нашите санкции и да работим със страните на произход и авиокомпаниите, които превозват мигрантите до Минск“, каза Фон дер Лайен.

ЕС възнамерява да създаде списък за наблюдение на средствата за транспорт, участващи в трафик на мигранти, за да попречи на посредниците в превозването на мигрантите до Беларус да помагат на беларуските власти.

„Днес комисията ще внесе законодателно предложение за това“, заяви по-рано председателката на ЕК.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар