Доклад за изборите в САЩ: Русия е действала срещу Байдън чрез съюзници на Тръмп

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По време на предизборната кампания в Съединените щати през миналата година Русия се е опитвала да отправи подвеждащи или недоказани обвинения срещу по онова време кандидат-президента Джо Байдън, чрез съюзници на тогавашния стопанин на Белия дом Доналд Тръмп и неговата администрация. Американското разузнаване стига до това заключение в доклад, цитиран от Ройтерс.

Според 15-страничния документ, публикуван днес от канцеларията на директора на националното разузнаване на САЩ, руският президент Владимир Путин е знаел за операцията и вероятно я е насочвал. Докладът акцентира върху обвиненията, че съюзници на Тръмп са действали по начин, помагащ на Москва, като са подкрепяли твърдения срещу Байдън, отправени преди изборите на 3 ноември от свързани с Русия представители на украинските власти.

За разлика от предишни избори в САЩ обаче руските хакери не са опитвали да проникнат в изборна инфраструктура, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Американските разузнавателни агенции са открили и други опити за повлияване на гласоподавателите, включително предполагаема кампания на Иран за прикрито повлияване в ущърб на Тръмп.

Докладът отхвърля разпространяваните от съюзници на бившия президент на САЩ твърдения, че Китай е опитал да се намеси в подкрепа на Байдън. Според американското разузнаване Пекин не е положил такива усилия.

Китай се стреми към стабилност в отношенията си със САЩ и не е смятал”, че избирането на конкретен кандидат ще му донесе достатъчно преимущества, за да поеме риска от евентуални ответни мерки, в случай че намесата му бъде открита, се подчертава в доклада. Отбелязва се, че е имало опити за повлияване на изборите и от страна на Куба, Венецуела и ливанската групировка Хизбула, но те са били от по-малък мащаб в сравнение с руската и иранска кампания.

Американското разузнаване не е открило доказателства чуждестранни хакери да са променили резултати или да са попречили по друг начин на изборите в САЩ, отбелязва АП.

Засега няма коментар от споменатите в доклада страни.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар