Доклад на ЕК за България: Ниско качество на здравеопазването, големи разходи за лекарства

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България е на последно място в ЕС по продължителност на живота, тревога предизвиква ниската преживяемост от онкологични заболявания.

Това каза представителят на Европейската обсерватория за здравни политики Ане Шпрангер при представянето на Здравния профил на България и придружаващия доклад на ЕК пред журналисти, пише OFFNews.

Разходите за лекарства са необичайно високи – 43% от публичните средства, подчерта тя.

България е на последните места по качество на здравеопазването в Европа. Болничният престой в страната ни (5 дни) е два пъти по-кратък в сравнение с другите европейски държави, посочи Шпрангер и добави, че процентът на хоспитализации е двойно по-голям в сравнение с ЕС.

Доплащането от страна на пациентите е на едно от най-високите нива в ЕС, като само 52% от средствата са публични, гласи друга констатация в доклада.

Разходите за здравеопазване в България на глава от населението – 1300 евро, са най-ниските в страните от ЕС. Продължителността на живот в страната ни е най-ниска сред европейските държави, изпреварва ни и Румъния, с която допреди две години показателите ни са били еднакви.

Смъртността от сърдечно-съдови заболявания и от исхемична болест на сърцето е висока, така е и в останалите държави, но там се отчита намаляване, отчете Шпрангер.

Според доклада у нас тютюнопушенето сред възрастните е най-високото в ЕС, широко разпространено е и сред подрастващите.

Все по-малко хора се обхващат с ваксини, особено срещу морбили, въпреки задължителните имунизации.

Близо 10% от хората не са здравноосигурени, каза още експертът и подчерта, че една четвърт от неосигурените не плащат, защото не вярват в системата. Друга група, основно от ромски произход, дори няма документи за самоличност.

Близо 14% от населението ни няма добър достъп до медицинска грижа.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар