Доклад на НАТО: Румъния е отделила 2,5% за армията си, но само на хартия

Доклад на НАТО: Румъния е отделила 2,5% за армията си, но само на хартия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Румъния отдели 2,5% от своя БВП за Министерството на националната отбрана през 2023 г., но успя да похарчи само 1,6 на сто, пише в свой материал вестник “Адевърул”.

“Армията е похарчила 1,6%, което е под минималния праг от 1,73 на сто, изискван от НАТО”, посочва медията, като цитира доклад на НАТО за разходите на съюзниците, базиран на статистически данни на организацията, събрани до февруари тази година.

От 2017 г. насам Министерството на националната отбрана на Румъния получава два процента от БВП, но само през 2020 г. е успяло да похарчи всичко.

От миналогодишния бюджет над 21% от парите са отишли за програми за въоръжаване – малко над прага, изискван от Алианса, но далеч от източни страни като Полша например, която има над 53%, предава кореспондентът на БТА в Румъния.

“Румънската армия имаше много високи разходи за персонал, почти 60 на сто от бюджета. След това правителството си взе обратно една пета от отпуснатите пари и някои програми за оборудване бяха отменени или отложени”, обясняват от Министерството на националната отбрана на Румъния за националната телевизия ТеВеРе (TVR).

“Имаме голям проблем, дори можем да говорим за национално предателство, но никой не прави нищо, за да го коригира. Ако възникне проблем, армията има пехотни боеприпаси за няколко дни. Подчертавам, няколко дни. От четири или дори пет години се алармира за нуждата от запаси от боеприпаси от 7,62 до 155 (милиметра – бел.ред.), но никой не прави нищо. Моето мнение е, че особено в контекста на войната в Украйна тези от армията не трябва да харчат само 2,5 процента от БВП, а трябва да поискат удвояването му. На 31 декември 2023 г. хазната на Министерството на националната отбрана трябваше да остане празна”, коментира военният анализатор Аурел Казаку, цитиран от вестник “Адевърул”.

Той отбелязва, че ако румънската армия разполага с модерна техника, това би имало силен възпиращ ефект.

“По принцип, ако покажеш, че няма с какво да се биеш, евентуален враг, в случая руснакът, се замисля. Хората може да кажат, че се харчат много пари за системи, които не се използват, но това не е вярно. Вие харчите пари, за да спечелите спокойствие. С модерни въоръжения и най-съвременни предпазни средства потокът от младежи за зачисляване ще бъде нормален, а не “докаран насила”, както е сега”, отбелязва експертът.

Според него оборудването с модерни оръжейни системи носи икономически растеж.

“Обикновено подобни договори за въоръжаване предвиждат клаузи, според които индустриални субекти от Румъния участват в производствената дейност. Това означава, че парите се връщат в страната. След това тези субекти се занимават с поддръжка или производство”, уточнява Аурел Казаку.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар