Доклад на ООН: Детската смъртност у нас е по-висока от средната в ЕС

Доклад на ООН: Детската смъртност у нас е по-висока от средната в ЕС

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България показва напредък в намаляването на детската смъртност, но нивото остава значително по-високо от средното за Европейския съюз. Това показват данните от най-новия доклад на Междуведомствената група на ООН за оценка на детската смъртност за 2022 г., разпространен от пресцентъра на УНИЦЕФ-България.

Детската смъртност у нас е намаляла значително между 2000 г. и 2022 г., като коефициентът на детска смъртност до пет години спада от 18 на 1000 до шест на 1000.

За децата до една година тя е 4,8‰, което, въпреки положителните тенденции на спад, остава значително по-високо от средната стойност за ЕС, която е 3,2‰ през 2021 г., се съобщава в доклада.

В него се посочва, че са налице значителни регионални различия в показателя, като в някои области като Сливен и Монтана, той е над два пъти по-висок от средното за страната.

“Данните за България сочат значителен напредък по отношение на намаляването на детската смъртност през последните десетилетия. Въпреки това България изостава от средните нива за ЕС и за да бъдат достигнати те, има нужда от сериозни инвестиции в системата за първични здравни грижи, включително въвеждане на система от патронажни грижи в общността, които да достигнат до всички деца и семейства, които се нуждаят от тях”, заяви Кристина Де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България, цитирана от БТА.

В същото време страната ни постига негативни рекорди при раждаемостта. За първи път от 10 години броят на новородените за една календарна година в България е паднал под 50 000 през 2023 г., сочи анализът на “Индекс на болниците”, направен върху данните от здравната каса.

Според информацията през миналата година в България са проплакали едва 49610 бебета. За сравнение – само десет години по-рано – през 2014 г. у нас са се родили 68 083 деца. За всяка година оттогава до 2023 г. броят на новородените е спадал с по 2-3 хиляди.

В същото време доклад на УНИЦЕФ от януари тази година отчете, че в България броят на децата, настанени в институции, е спаднал от близо 7500 на 202 към края на декември 2023 г.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар