Доклад на правозащитини организации: Китай репресира близките на активисти

Доклад на правозащитини организации: Китай репресира близките на активисти

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Децата на правозащитници в Китай са подложени на натиск заради активизма на родителите си на фона на репресиите на властите срещу гражданското общество, сочи доклад на неправителствена организация, цитиран от Франс прес и БТА. 

Китайската комунистическа партия (ККП) се опасява от всяка потенциална заплаха за абсолютната си власт и предприема репресии срещу политическия активизъм с железен юмрук, посочва АФП.

В нов доклад, публикуван от Китайските защитници на правата на човека (КЗПЧ), група от чуждестранни и китайски неправителствени организации, се разкриват редица “колективни наказания”, наложени на семействата на китайски активисти.

“Въпреки че настоящият доклад се фокусира върху 2023 г., китайските власти използват тази тактика от десетилетия, като безнаказано нанасят значителни вреди”, се казва в доклада.

“Исковете на обезщетение след това често водят до още по-голям полицейски тормоз, бруталност и неоснователни съдебни дела”, допълва неправителствената организация.

В доклада се посочва, че той се основава на свидетелствата на около десет жертви.

В него се твърди, че властите се насочват към децата на правозащитници, по-специално като им забраняват да напускат територията на Китай или ги задържат в психиатрични заведения или сиропиталища. АФП не е в състояние да потвърди тези твърдения.

Реклама след 7-ми параграф

По-специално, в доклада се посочва случаят на Хъ Фанмей, майка, която публично е демонстрирала в Пекин срещу дефектните ваксини – хроничен проблем в Китай.

Според доклада тя е разказала как малките ѝ деца са настанени в психиатрична болница, след като тя и съпругът ѝ са били задържани.

Докладът сочи, че семейството на Ван Цюанчжан, адвокат и правозащитник, който е освободен през 2020 г. след повече от четири години в затвора, също е било подложено на тормоз.

Твърди се, че малкият му син е бил изгонен от училище поради натиск от страна на властите.

Миналия месец полицията се е появила в училището, което момчето е посещавало само от 10 дни, и “той отново е бил принуден да напусне училището”, разказа майка му Ли Вънцзу, също активистка, цитирана в доклада.

Китай редовно е обвиняван в неспазване на човешките и политическите права в някои райони като Синцзян, Тибет и полуавтономната територия Хонконг, посочва АФП.

Китай отхвърля тези обвинения, за които твърди, че имат за цел да ограничат икономическото му развитие.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар