Докога МВР ще се снишава за скандала с джиповете?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От три дни целият политически дебат в държавата се върти около едни полицейски джипове. То не са декларации от парламентарната трибуна, не са взаимни обвинения в корупция, не са сметки кой до кога е бил министър и чий подпис стои на еди-кой си договор. А главният герой в цялата драма – МВР – упорито мълчи. През това време обществената поръчка, за която иначе май никой никога нямаше да се сети, е арена на свирепи политически сблъсъци. Взаимните обвинения между президента и управляващите, допълвани от грохота на проправителствената медийна пропаганда, вадят на показ цялата прелест на политическия живот у нас, но и прикриват нещо много важно – отговора на въпроса защо се стигна до тук.

Снишаване

Ясно е, че за МВР е далеч по-лесно да се снишава, докато отмине бурята. И това не е практика от вчера. През последните години това министерство е бастион на мълчанието, откъдето не отговарят на никакви въпроси. След министерстването на Валентин Радев, който обичаше да дава пресконференции, но говореше такива неща, че на всичките пиари им настръхваха косите, дойде Младен Маринов с точно обратната стратегия. Колкото се може по-тихо и кротко, без резки движения. Очевидно сегашният министър Христо Терзийски е възприел същото.

И защо не? МВР отдавна не говори за разследвания, тази функция бе иззета от прокуратурата още в мандата на Сотир Цацаров. Скандали, корупция, арести? Нищо подобно, питайте прокуратурата. Медийните изяви на МВР са сведени до пътната обстановка, представяна от инспектор от КАТ, курдисан пред камерите на някоя магистрала. Толкова. Затова не е чудно, че в деня, в който от ГЕРБ призоваха президента да си оттегли кандидатурата за втори мандат заради подозрения, че негов съветник участва в корупционен скандал в МВР, от силовото ведомство пуснаха съобщение, че са разбили “мини оранжерия за канабис в Радомир”. Да, точно така, дори не голяма, а мини оранжерия.

Кой купи джиповете?

А всъщност МВР дължи много отговори. Защото Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обяви, че българският данъкоплатец трябва да се бръкне с 6 млн. евро, защото някой в министерството е купил погрешните джипове. Става дума за обществена поръчка, обявена през 2017 г. и приключила на следващата година с договор с компанията на бизнесмена Гриша Ганчев “Българска автомобилна индустрия”. По нея са купени 290 автомобила. Част от парите идват от ЕК, по споразумение за отпускане на пари, с които България трябва да подсигури по-добра гранична защита от мигрантски натиск. Проблемът с обществената поръчка идва от това, че МВР едностранно е променило условията и вместо автомобили за всякакви терени е купило тип SUV. Освен това са стари, стояли са на склад преди да бъдат продадени на полицията. Или както каза шефът на ОЛАФ Виле Итала пред бТВ:

“Закупените автомобили не са подходящи да патрулират по терен без пътна настилка, т.е. по границите на държавата, следвателно са в нарушение на споразумението. Всичко това означава, че парите – почти 6 млн. евро – не са използвани правомерно спрямо споразумението и ще трябва да бъдат възстановени”.

И ето тук е големият гаф на МВР. Там очевидно не смятат за нужно да обяснят кой и защо е променил условията на споразумението едностранно. Как и защо са избрани точно тези джипове, а не други. Да, обществена поръчка има и документите по нея може да се прочетат, но именно в обществената поръчка е проблемът, както подчертават и от ОЛАФ. Затова МВР дължи отговори. И то истински отговори, а на от типа събрали се премиерът и вътрешният министър и вторият уверил първия, че е безгрешен. Защото точно това се случи. Вътрешният министър Христо Терзийски отишъл на заседание на кабинета и казал на премиера Бойко Борисов, че за всичко е виновно служебното правителство. Рекъл така:

“Нито първото, нито второто, нито третото Ви правителство или член на някое от тези правителства има вина за тази ситуация”.

Хвала на такива министри! Само дето тая работа с лозунги не става.

Бидейки под командването на ГЕРБ, от МВР явно смятат да си мълчат или в краен случай да говорят глупости и да оставят големите атове на политическата сцена да се ритат. Само че в случая няма значение кой е бил министър, когато се е обявявала обществената поръчка или се е подписвал договорът, защото сметката се пише на гърба на министерството. И на данъкоплатеца. Както винаги.

За точност – въпросната обществена поръчка е обявена през март 2017 г., когато министър е сегашният президентски секретар Пламен Узунов. След забавяния и обжалвания договорът е подписан през февруари 2018 г. По това време министър е Валентин Радев. Под обществената поръчка не стоят подписи на министри, а на директори, експерти и други чиновници. От президентството твърдят, че Узунов няма нищо общо, защото цялата подготвителна работа е извършена преди той да оглави министерството. И хвърлят вината върху тогавашното правителство на ГЕРБ.

Към началото на 2017 г. МВР, на което е възложено да управлява милионите евро, отпуснати от ЕК, е забавило над 30 обществени поръчки. Това твърди тогавашният министър Узунов. Сред тях е и тази за джиповете. Дали тогава не е взето решение търговете да бъдат проведени на всяка цена, само и само да има нещо за пред европейците, не е ясно. Но пък се вижда резултатът.

Прокуратурата ще оправи работата

Заключенията на ОЛАФ дойдоха много добре на прокуратурата, която така или иначе се занимава с Узунов още от миналото лято. Тези материали бяха присъединени към дело за търговия с влияние. Подобно на МВР, прокуратурата си мълчи и не казва дали това е делото, по което той е обвиняем заедно с бизнесмена Пламен Бобоков. Така действаме на принципа – сещай се.

За отбелязване е, че към тази обществена поръчка досега не е имало никакъв прокурорски интерес или поне не се е чуло да се проверява нещо. Сега обаче нещата са различни. Ще има разпити, призовки, може би и обвинения. Те ще бъдат активно изпозлвани в предстоящите избори – и президентски, и парламентарни. А през това време МВР ще си кара джипа и ще си мълчи. И няма да каже защо е избран точно този джип.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар