Докъде се докарахме: Фотограф влезе в къща светиня на Левски и засне най-позорната гледка (СНИМКИ)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Фотографът Божидар Чоторов публикува във Фейсбук кадри от къщата-музей на Васил Левски в с. Батулци, община Ябланица, област Ловеч, които не могат да оставят равнодушен нито един българин, който поне малко милее за историята на народа си.

Ето какво обясни авторът на снимките: В тази къща (която е паметник на културата) през 1871 г. Апостолът на свободата основава един от първите революционни комитети в страната.

В музейната сбирка са се помещавали оръжията на комитетските дейци и някои от вещите на Апостола. След поредица от кражби оцелелите ценни експонати са иззети, а другите са безследно изчезнали.

 

Последния запис в книгата за посещения е от 1998 г., след което музея затваря врати и остава на произвола на съдбата…

 

 

 

Въпреки отпуснатите преди няколко години от Министерството на културата на община Ябланица 24 000 лева за спешен ремонт единствените „ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ“ са новите информационни табели насочващи туристите към нея.

 

 

 

 

В момента сградата е в окаяно състояние и се руши със всеки изминал ден.

 

 

Снимка на Машина на времето.

 

 

 

 

По информация на Тодор Тодоров от инициативен комитет по възстановяването на къщата-музей, въпреки тяхното желание и безвъзмезден труд, без цялостен проект за реставрация и подпис от културното министерство ремонтът няма как да започне и да се осъществи.

 

 

 

Снимка на Машина на времето.

Източник: blitz.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар