ДОКЪДЕ Я ДОКАРАХМЕ!? Лекар обяви гладна стачка, заради дъното, което управляващите удариха в здравеопазването

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лекар от Казанлък обяви, че започва гладна стачка, информира bTV.

Д-р Захари Стойчев е акушер-гинеколог. Основната причина за решението му е апел към управляващите за по-добро финансиране в родното здравеопазване.

Пред телевизията той се позова на данни, според които България е на последно място в ЕС по процент на разходите за здравеопазване от БВП на държавата.

“Все още не можем да стигнем мечтата ни от 2000 г. поне 5% от БВП да се заделя за здравеопазване. В най-бедните държави от ЕС този процент е 6-7%, в развитите държави е 10-12%, а в САЩ е 16-17%”, обясни протестиращият.

В следващите дни д-р Стойчев ще продължи да работи въпреки гладната стачка.
“Това е сигнална гладна стачка, която ще продължи 3 дни. Целта ѝ е да запознае обществото с проблемите в здравеопазването”, коментира лекарят.

“От създаването на НЗОК досега има съвсем малко мърдане на цената на клиничните пътеки, по които работим, а вече около 10 г. няма никакво. Ако има мърдане нагоре на някои клинични пътеки, други се свалят. По този начин след последната промяна в цените нашата болница ще получи със 100 000 лв. по-малко при същия обем работа, отколкото миналата година”, допълни още медикът.

По думите му цялата болница се крепи благодарение на работещи пенсионери. “Във всички сектори работят по трима професионалисти по здравни грижи. Те не могат да си ползват отпуск, да направят график. Всичко това е следствие от недофинансирането на здравната система”, категоричен е докторът.

Стойчев е на мнение, че ако управляващите не променят отношението си към здравеопазването в страната, е възможно след 10 години такова в България да няма.
Всички малки болници щели да фалират, а качественото медицинско обслужване – да изчезне.

“Хората ще умират по пътищата към големите болници, защото няма да получат навреме медицинска помощ”, подчерта протестиращият.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар