Доларът е стабилен спрямо повечето световни валути

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По време на днешната търговия щатският долар е стабилен спрямо еврото, британския паунд, японската йена и повечето световни валути, спада към някои стокови валути.

Индексът DXY, който се изчислява от ICE и показва представянето на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), добави 0.11%, след като загуби 0.4% в предишната сесия, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, нарасна с 0.03%. Повишаването на двата измерителя е ограничено, заради нарастващите притеснения за инфлационен натиск.

Публикуваните вчера статистически данни показаха неочакван спад на активността в индустриалния сектор на САЩ и забавяне на темповете на растеж в сектора на услугите през април. Сигналите за отслабване на икономическата активност силно ограничават възможностите на Федералния резерв (Фед-централната банка на САЩ) да намали основната лихва през юни и са сигнал, че инфлацията ще се забави.

Предварителният индекс на мениджърите по покупките (PMI) за индустриалния сектор, изчислен от S&P Global, падна до 4-месечно дъно от 49.9 пункта през април от 51.9 пункта през март. PMI в сектора на услугите се понижи до 50.9 пункта, 5-месечно дъно.

Президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел каза вчера, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обмисли намаляване на основните лихвени проценти, ако нейните нови прогнози и последните статистически данни потвърдят, че инфлацията в еврозоната се движи към целта от 2%. “Искам да се уверя, че данните са толкова надеждни, че всъщност можем да направим първото намаление на лихвите през юни”, каза Нагел.

Вниманието на пазара тази седмица също е фокусирано върху данните за БВП на САЩ за първото тримесечие в четвъртък и доклада за доходите и разходите на САЩ за март, който включва ключов индикатор за инфлацията (PCE индекс), проследяван от Федералния резерв. Резултатите се очакват в петък, а данните ще дадат по-ясна перспектива за паричната политика на централната банка.

Еврото спадна с 0.15% до 1.0686 долара спрямо 1.0701 долара при затварянето на предишната търговия. Последното проучване разкри (виж PMI по-горе), че бизнес активността в еврозоната е спаднала най-много през април от близо година, колкото и в Германия, което накара много анализатори да променят очакванията си, че както ЕЦБ, така и Фед може да не намалят основните си лихви тази година. Вчера следобед ЕЦБ определи референтен курс на еврото от 1.0674 долара.

Обменният курс на британския паунд се понижи с 0.13% до 1.2433 долара в сравнение с 1.2449 долара предишния ден. Междувременно главният икономист на Британската централна банка Хю Пил заяви, че все още не е дошъл моментът Банката на Англия (BofE) да намали лихвите. Според него, от последното заседание на Централната банка, когато тя гласува за запазване на лихвения процент, не е имало значителни промени в икономиката на Обединеното кралство.

Цената на американската валута спрямо японската йена се повиши с 0.04% до 154.89 йени в сравнение с 154.83 йени ден по-рано.

При стабилен долар стоковите валути отслабват, ако други фактори на окажат по-голямо влияние. Това важи днес за австралийския и новозеландския долари, които нарастват съответно с 0.29% до 0.6507 щатски долара за един “австралиец” и с 0.03% до 0.5937 щатски долара за едно “киви”. По-специално астралийският долар поскъпна, достигайки най-високите си нива от близо две седмици, тъй като данните за инфлацията, които са по-силни от очакваното, подкрепят очакванията, че Централната банка на Австралия няма скоро да намали лихвените проценти. Индексът на потребителските цени в страната падна до 3.6% през първото тримесечие от 4.1% през предходното тримесечие, забавяйки се за пето поредно тримесечие, но надвишавайки прогнозите от 3.4%. Месечният индекс на потребителските цени в Австралия също се ускори до 3.5% през март от 3.4% през февруари, като се противопостави на пазарните очаквания за липса на промяна.

Другите две стокови валути, които са силно зависими от цените на петрола – канадският долар и норвежката крона се понижиха съответно с 0.13% до 1.3679 канадски долара за един американски и с 0.12% до 10.9184 крони за един американски долар. Американският лек суров петрол (WTI) поскъпна с 0.13% до 83.47 долара за барел, а търгуваният прeдимно в Европа Brent нарасна с 0.15% до 88.55 долара за барел*. Данните от Американския институт по петрола показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 3.23 милиона барела миналата седмица, обръщайки се спрямо увеличението с 4.09 милиона барела през предходната седмица и опровергавайки пазарните очаквания за нарастване от 1.8 милиона барела. Във фокуса на търговците със суровината продължава да е геополитическата ситуация в Близкия изток, след като ударите на Израел над Газа се засилиха.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:30 часа българско време, източници Reuters и TradingEconomics.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар