Доларът загуби статута си на световна резервна валута

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На изслушване в Сената министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че ако САЩ не изпълнят задълженията по дълга си, това ще доведе до масивна загуба на доверие в щатския долар, което в крайна сметка ще доведе до загуба на статута му на световна резервна валута.

„Би било провал на правителството на САЩ за първи път от 1789 г. насам да не плати сметките, които е направило, и това би довело до загуба на доверие в Съединените щати като най-сигурната страна и в нашата валута като резервна валута, използвана от света“, каза Йелън по време на изслушване в Сената.

Банковата криза, която беше предизвикана отчасти от повишаването на лихвените проценти, доведе до промени в безпрецедентен мащаб поради загубата на доверие на инвеститорите във валутата.

Проучване на водещи икономисти от март разкри, че 186 американски банки могат да бъдат засегнати от банков срив.

„Нашите изчисления показват, че тези банки със сигурност са изложени на потенциален риск от масово теглене на депозити, без друга намеса на правителството или рекапитализация“, се казва в проучването.

Според изчисленията загубите за фонда за гарантиране на влоговете ще възлизат на приблизително 10 милиарда долара.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви на пресконференция, че е твърде рано да се каже как банковата криза ще се отрази на лихвените проценти в краткосрочен или дългосрочен план.

„Твърде рано е да се каже как банковите последици ще повлияят на лихвите“, каза Пауъл, отбелязвайки, че Федералният резерв е увеличил лихвените проценти с допълнителни 25 базисни пункта в сряда.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар