Доларът започва новата седмица с незначителен спад в очакване на инфлацията за май

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американският долар спада незначително към еврото, британския паунд, японската йена и повечето основни валути в понеделник. Инвеститорите очакват предварителните данни за инфлацията през май в еврозоната, САЩ и Япония, за да получат някаква ориентация относно перспективите за глобалните лихвени проценти.

Миналата седмица доларът напредна, тъй като силните икономически данни в САЩ подкопаха настроенията около намаляването на лихвените проценти. Последните протоколи от Федералния резерв на САЩ (Фед-цантралната банка на страната) също показаха, че някои членове на борда на банковия регулатор са готови да затегнат още повече паричната политика, ако инфлацията скочи отново. Заради това пазарите отхвърлиха очакванията за началото на цикъла на намаляване на лихвите от септември за декември тази година.

Индексът DXY, изчислен от ICE, който показва представянето на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), губи 0.02%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, спада с 0.05%. Обемите на търговия се очаква да останат слаби в понеделник, тъй като повечето инвеститори отсъстват заради празника на Деня на паметта на САЩ и официалния във Великобритания Пролетен банков празник.

В Европа фокусът през новата седмица е върху предварителните данни за потребителските цени в еврозоната в петък и преди това в сряда за ключови страни, включително Германия, Франция, Италия и Испания. Годишният темп на инфлация в еврозоната се очаква да нарасне до 2.5% през май, най-високото ниво от три месеца, докато основният показател (без цените за храна и енергия) се очаква да остане стабилен на 2.7%.

В Германия индикаторът за потребителското доверие на GfK се очаква да достигне 12-месечен връх, а продажбите на дребно и цените на едро се очаква да отбележат ръст за втори пореден месец. Освен това, окончателните данни за БВП за първото тримесечие ще бъдат публикувани от страни като Франция, Италия, Швейцария и Турция.

Други важни данни за наблюдение включват проучването на бизнес климата в еврозоната, данните за безработицата във Франция, данните за външната търговия на Швейцария.

В Обединеното кралство календарът е по-слаб, като се очакват само паричните индикатори на Банката на Англия и Nationwide индекса на цените на жилищата са планирани за публикуване.

Еврото се повишава незначително с 0.01% до 1.0848 долара в сравнение с 1.0847 при затваряне на пазара в петък.

Обменният курс на паунд нарасна с 0.02% до 1.2740 долара, следа като затвори търговията на ниво от 1.2738 долара в последния работен ден на миналата седмица.

Стойността на долара спрямо японската йена се понижи с 0.10% – до 156.84 йени спрямо 156.99 йени в края на предходната търговия. Заплатите в Япония вероятно ще продължат да растат, а борбата срещу дефлацията е към своя край, каза в понеделник заместник-управителят на Японската централна банка Шиничи Учида. Ръководителят на регулатора Казуо Уеда също отбеляза, че оценката на неутралния лихвен процент в страната е трудна.

3e-news.net

Традиционно при слаб долар стоковите валути поскъпват. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими от търговията на двете страни с Китай, нараснаха съответно с 0.16% до 0.6638 щатски долара за един “австралиец” и с 0.15% до 0.6130 американски долара за едно “киви”.

Другите две стокови валути, които са силно зависими от цените на петрола, канадският долар и норвежката крона се повишиха с по 0.02% и за двете валути, съответно до 1.3664 канадски долара за един американски и до 10.5662 крони за един щатски долар. Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) с доставка до 20 юни се повишиха с 0.36% до 78.00 долара за барел, а на търгувания предимно в Европа Brent поскъпнаха с 0.27% до 82.34 долара за барел.

Инвеститорите в суровината избягват да правят големи залози преди срещата на ОПЕК+ на 2 юни, на която се очаква основните производители да удължат доброволните съкращения на добивите до края на тази година. ОПЕК заяви този месец, че очаква стабилен растеж на търсенето на петрол от 2.25 милиона барела на ден за 2024 г., докато МАЕ прогнозира по-слаб растеж от 1.2 милиона барела на ден.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:00 часа българско време, източнци “Ройтерс” и TradingEconomics.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар