Доларът открива новата седмица със загуби

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Доларът се понижава спрямо еврото, британския паунд, японската йена и повечето световни валути в понеделник на фона на мрачните изявления на членове на управителния съвет на Федералния резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната).

Гуверньорът на Фед на Сан Франциско Мери Дейли каза миналата седмица, че Фед трябва да възприеме изчаквателен подход към паричната политика предвид несигурността в американската икономика. “След като разберем посоката, в която се движим, проактивните действия ще имат смисъл”, каза тя на събитието във Франкфурт. “Mонякога се нуждаем от различен вид смелост: смелостта да чакате”, каза в заключение Мери Дейл.

Пазарните участници очакват Фед да запази лихвите непроменени през декември и виждат 30% шанс да последва намаление на лихвите още през март следващата година.

Индексът ICE Dollar, показващ динамиката на щатския долар спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), спадна с 0.23%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, се понижи с 0.31%*.

Еврото поскъпна с 0.13% до 1.0930 долара спрямо 1.0915 долара при затварянето на предишната сесия. Общата европейска валута се повиши над границата от 1.09 долара за първи път от края на август, тъй като данните, показващи забавяне на темпа на инфлация в САЩ и скок на молбите за безработица, намекнаха, че Федералният резерв вероятно е приключил повишаването на лихвените проценти. Същевременно данните за еврозоната потвърдиха рязко забавяне на годишната инфлация, достигайки през октомври дъно, невиждано от повече от две години. Пазарните очаквания отразяват очакванията за над 100 базисни пункта намаления на лихвените проценти в САЩ през следващата година, заедно с приблизително 100 базисни пункта намаления на лихвените проценти на ЕЦБ до края на 2024 г. Това противоречи на неотдавнашните забележки на президента на ЕЦБ Кристин Лагард, където тя посочи, че лихвата ставките ще останат рестриктивни за няколко тримесечия.

Обменният курс на британския паунд към долара по същото време нарасна с 0.24% до 1.2492 долара спрямо 1.2462 долара в края на търговията в петък. Британският паунд се повиши над границата от 1.24 долара, доближавайки двумесечния връх от 1.2505, достигнат на 14 ноември. Данните от края на миналата седмица, разкриващи неочакван спад в британските продажби на дребно и забавяне на инфлационния натиск в Обединеното кралство, засилиха убежденията, че Банката на Англия (BoE) ще обмисли намаляване на лихвените проценти по-рано от очакваното през следващата година. Последните доклади разкриха спад от 0.3% в търговията на дребно във Великобритания миналия месец, което се размина с пазарния консенсус за ръст от 0.3%. Междувременно потребителските цени се увеличиха с 4.6% миналия месец, отбелязвайки най-ниския процент от октомври 2021 г. Търговците сега очакват лихвените проценти да намалеят с приблизително 80 базисни пункта до края на 2024 г. от сегашните 5.25%, докато очакванията преди седмица бяха за спад с половин процент.

Стойността на долара се понижи с 0.31% спрямо японската национална валута до 149.16 йени от 149.63 йени в края на предходната сесия.

Междувременно китайската национална валута се повиши с 0.45%, като двойката долар/юан се търгува за 7.1818 юана. Китайската народна банка (НБК, централната банка на страната) запази основния лихвен процент по заемите (LPR) за една година на 3.45% годишно, което е рекордно ниско ниво. Лихвеният процент по петгодишните заеми остава 4.2% годишно.

Днешното решение беше очаквано, тъй като миналата седмица НБК реши да остави лихвата по заемите по програмата за средносрочно кредитиране (MLF) на 2.5% годишно. MLF е важен инструмент за отпускане на кредити, използван от Китайската централна банка за осигуряване на ликвидност на търговските банки и пряко влияе върху основния LPR процент.

При слаб долар стоковите валути винаги са с ръст спрямо щатския долар, дори и другите фактори да са неблагоприятни. Австралийският и новозеландският долари, които се влияят и от търговията на двете страни с Китай, поскъпнаха съответно с 0.72% до 0.6555 щатски долара за един “австралиец” и с 0.80% до 0.6036 американски долара за едно “киви”.

Другите две стокови валути – канадският долар и норвежката крона, които силно се влияят и от котировките на петрола, нарастват съответно с 0.08% до 1.3707 канадски долара за един американски и с 10.7494 норвежки крони за един щатски долар. На стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX) преди да стартира реалната търговия фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) поскъпна с 0.41% до 76.20 долара за барел, а на стоковата борса в Лондон (ICE Futures) широко търгуваният в Европа вид суровина Brent нарасна с 0.40% до 80.93 долара за барел, продължавайки възходящия тренд от петък.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 11:15 часа българско време, източници Ройтерс и Trading Economics.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар