Доларът поевтинява в очакване на важни решения за паричната политика на САЩ

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Щатският долар отслабва спрямо еврото, британския паунд и повечето световни валути в понеделник и е значително по-евтин спрямо японската йена на фона на очаквана интервенция от Банката на Япония (BoJ). Важни решения за паричната политика предстои да вземе Федералният резерв на САЩ (Фед-центпалната банка на страната), чието ръководство ще заседава във вторник и сряда. Пазарът очаква, че американската централна банка отново ще запази лихвата на високо ниво в диапазона 5.25-5% годишно.

Според CME FedWatch, вероятността за такъв резултат се оценява от инвеститорите на 97.1%, а първото намаляване на лихвите през септември с вероятност от 59%.

Индексът DXY, изчислен от ICE в Лондон, който показва динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), спада с 0.25%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, се понижава с 0.27%.

Доларовият индекс падна под 106 пункта в понеделник, тъй като инвеститорите станаха предпазливи преди срещата на Фед, където се очаква лихвените проценти да бъдат запазени на фона на силни икономически данни за САЩ и ястребова реторика от членовете на борда на Фед. В петък индексът скочи с половин процент, тъй като последният доклад на US PCE (базовата инфлация без храните и енергията) показа, че ценовият натиск остава висок и основните макроикономически показатели изненадват в посока нагоре. Междувременно по-ранни данни от средата на миналата седмица показаха, че икономиката на САЩ е нараснала с 1.6% на годишна база през първото тримесечие на 2024 г., най-ниското ниво от 2 години и доста под прогнозите от 2.5%. Инвеститорите също очакват с нетърпение априлските отчети за заплатите и новите работни места в неселскостопанския сектор в петък, от които да получат информация за силата на пазара на труда.

Доларът отслабна навсякъде, като най-изразената активност на продажбите се наблюдава спрямо йената, тъй като пазарите очакват не само банкова, но и правителствена намеса, тъй като се съобщава, че японските банки са продавали долари на дъмпингови цени преди евентуална намеса на BoJ най-вероятно във вторник, тъй като днес в Япония е официален празник.

Стойността на американската валута спрямо йената се понижи с 0.79% до 157.08 йени от 158.33 йени при затваряне на търговията в петък. Миналата година централната банка на Япония запази основния си лихвен процент в диапазона от 0% до 0.1% годишно, повишавайки прогнозите за инфлацията за настоящата и следващите финансови години. Централната банка също така заяви, че ще продължи да купува държавни и корпоративни облигации в съответствие с решенията, взети през март.

Йената беше под натиск от началото на годината, тъй като лихвените проценти в САЩ се повишиха, а в Япония останаха близо до нулата, изтласквайки парите на инвеститорите от йени в долари. Ройтерс припомня, че BoJ се е намесила на валутния пазар три пъти през 2022 г., продавайки долари, за да купи йени, първо през септември и отново през октомври и ноември, когато йената падна до 152 за долар, 32-годишно дъно по това време. Смята се, че властите в Токио са похарчили 9.2 трилиона йени (60.78 милиарда долара) за защита на валутата си.

Еврото се повиши с 0.22% спрямо долара и се търгуваше за 1.0717 долара спрямо 1.0693 долара при затварянето на предишната търговия. Европейската централна банка определи в петък следобед референтен курс на еврото от 1.0714 долара.

Обменният курс на паунда се повиши с 0.26% до 1.2526 долара спрямо 1.2493 в петък. В края на миналата седмица заместник-управителят на Банката на Англия (BoE) Дейв Рамсдън предположи, че рискът британската инфлация да остане прекомерно висока е намалял и потенциално може да падне под последните прогнози на BoE до 3.8 на сто при цел от 3%. Главният икономист Хю Пил също отбеляза, че последните икономически данни са приближили възможността за намаляване на лихвите, но предупреди, че това няма да се случи през лятото.

Стоковите валути се възползваха от слабостта на долара. Австралийският и новозеландският долари, които са силно зависими от търговията на двете страни с Китай, се повишиха съответно с 0.40% до 0.6559 щатски долара за един “австралиец” и с 0.44% до 0.5964 американски долара за едно “киви”. В Австралия по-силните от очакваното данни за инфлация повишиха очакванията, че Централната банка на Австралия няма скоро да намали лихвените проценти. Индексът на потребителските цени в страната падна до 3.6% през първото тримесечие от 4.1% през предходното тримесечие, забавяйки се за пето поредно тримесечие, но надвишавайки прогнозите от 3.4%. Месечният индекс на потребителските цени в Австралия също се ускори до 3.5% през март от 3.4% през февруари. Сега инвеститорите очакват повече икономически данни, включително данни за продажбите на дребно и търговията по-късно тази седмица.

Другите две стокови валути – канадският долар и норвежката крона, които са силно зависими от цените на петрола, също поскъпнаха съответно с 0.10% до 1.3654 канадски долара за един американски и с 0.24% до 11.0021 крони за един американски долар. Котировките на петролните фючърси поевтиняха съществено в понеделник: на търгувания предимно в Европа суров петрол Brent се понижиха с 1.09% до 88.52 долара за барел, а на американския лек суров петрол (WTI) спаднаха с 0.95% до 83.05 долара за барел. Основната причина е, че напрежението в Близкия изток спада, което няма да затруднява доставките на суровината, изтривайки печалбите от миналата седмица, тъй като “лепкавата” инфлация в САЩ допълнително подкопа настроенията около намаляването на лихвените проценти, което навреди на перспективите за търсенето на петрола. Двата вида завършиха петъчната търговия на най-високото ниво от 16 април по данни на MarketWatch, като Brent нарасна с 2.5%, а WTI – с 2%.

*Валутните курсове и цените на фючърсите на петрола са актуални към 10:30 часа българско време, източници Reuters и TradingEconomics.

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар