Доларът поскъпва към повечето валути в очакване на инфлацията в САЩ и еврозоната

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Доларът се стабилизира спрямо повечето други валути в петък, след като низходящата ревизия на БВП на САЩ за първото тримесечие предполага възможност Федералният резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната) да намали лихвените проценти тази година, а във фокуса на инвеститорското внимание са важните предварителни данни за инфлацията в еврозоната за май и окончателните за април за САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно през деня.

Обявените през нощта данни показаха, че икономиката на САЩ е нараснала с 1.3% на годишна база за първото тримесечие, след ревизии надолу на потребителските разходи, което е по-слабо повишение от предварителната оценка от 1.6 на сто.

Преразглеждането затвърждава мнението на много икономисти, че Фед е на път да намали лихвените проценти поне веднъж тази година и поднови известна надежда, че тези съкращения ще дойдат по-скоро, отколкото по-късно.

Коментарите на членове на борда на Фед, обаче, се разминават с общото мнение. Председателят на Федералния резерв на Ню Йорк Джон Уилямс смята, че рестриктивната политика помага за намаляване на инфлацията, съживиха надеждите за по-близко предстоящо намаляване на лихвените проценти. “Като цяло гледам на скорошните данни за инфлацията като реакция на неочаквано ниските показания в края на миналата година, а не като прекъсване на общата низходяща тенденция”, каза Уилямс, който е член с право на глас във Федералния комитет за отворен пазар (FOMC), който решава за лихвите. “Индексът PCE, ключовият измерител на инфлацията за Фед, ще падне до 2.5% до края на тази година и ще доближи 2% през следващата година”, прогнозира Уилямс. През март цифрата беше 2.7%, а стойността за април ще бъде обявена по-късно в петък.

Президентът на Федералния резерв на Далас Лори Лоугън каза, че все още се притеснява заради рисковете за повишаване на инфлацията и призова за предпазливост при коригиране на паричната политика.

“Въпреки че ревизията на БВП подсказа, че икономическият растежът може да се забави, Федералният резерв вероятно ще се нуждае от повече данни, преди да се почувства достатъчно комфортно, за да започне да намалява лихвите. Икономиката на САЩ изглежда устойчива, въпреки че има признаци на забавяне, мисля, че основният проблем, че инфлацията в САЩ остава стабилна, всъщност не се е променила”, каза пред “Ройтерс” Сим Мо Сионг, валутен стратег в Bank of Singapore.

Сега пазарът очаква публикуването на предпочитания от Фед измерител на инфлацията, ценовия индекс на личните потребителски разходи (PCE), за допълнителни индикации за това как централната банка може да процедира на следващото си заседание.

По-ниските данни за инфлацията на потребителските цени в САЩ по-рано през май възродиха очакванията за намаляване на лихвените проценти за тази година, като отслабиха долара, който най-вероятно ще отчете първите си месечна загуба през 2024 г.

“Всичко се свежда до днешния доклад за инфлацията PCE, от който зависи накъде ще се насочат пазарите… Все още смятам, че може да има възходяща изненада в доклада за PCE, която може бързо да обърне посоките от четвъртък”, каза Мат Симпсън, старши пазарен анализатор в консултантската компания City Index.

Индексът DXY, изчислен от ICE, който показва представянето на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), нарасна с 0.06%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, се повиши с 0.07%*.

3e-news.net

Eврото спадна с 0.08% до 1.0824 долара в сравнение с 1.0832 долара при затварянето на пазара в четвъртък. Европейската централна банка определи вчера следобед референтен курс от 1,0815 долара. Данните за потребителските цените за еврозоната се очакват по-късно през деня, след по-висока от очакваната априлска инфлация за Германия, обявена в сряда, които притесниха инвеститорите. На годишна база потребителските цени през май се ускоряват до 2.4% от 2.2 на сто през април, докато очакванията бяха за спад.

Инфлацията в Испания, хармонизирана със стандартите на ЕС, също нарасна до 3.8% през май от 3.4% през април. За трети пореден месец статистическатаслужба в Мадрид отчита ръст, докато анализаторите очакваха увеличение до 3.7%.

На загуба е и британският паунд, който се понижи с 0.15% до 1.2714 долара спрямо 1.2733 долара в края на последната сесия

Стойността на долара спрямо японската национална валута се повиши с 0.14% до 157.04 йениза долар спрямо 156.82 йени в края на търговията предишния ден. Днес министърът на финансите на Япония повтори предупрежденията си за прекомерни движения на валутата. Данните от петък показаха, че основната потребителска инфлация в Токио се е ускорила през май, повишавайки несигурността относно момента на следващото повишаване на лихвения процент от Японската централна банка. Йената все още е далеч от 34-годишното дъно от 160.25 йени преди месец, ниво, което пазарните играчи подозират, че е предизвикало два кръга от интервенция за продажба на долари от правителството в Токио.

Стоковите валути, които се влияят и от други фактори, днес нарушават правилото при силен долар да отслабват. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, се повишиха съответно с 0.08% до 0.6635 щатски долара за един “австралиец” и с 0.13% до 0.6123 щатски долара за едно “киви”. За ръста на австралийският долар влияние оказаха по-високите от очакваните данни за инфлацията, които увеличиха риска Централната банка на Австралия (RBA) отново да повиши лихвите.

Последните данни показват, инфлация в Австралия се е ускорила до 3.6% на годишна база през април от 3.5% през март. Това също се противопостави на пазарните очаквания за забавяне до 3.4% и е най-високото ниво от ноември. В момента пазарите залагат, че RBA ще поддържа високи лихвени проценти за по-дълго време, като намалението на лихвените проценти не е напълно предвидено до май следващата година.Другите две стокови валути – канадският долар и норвежката крона, които са зависими от котировките на петрола, също се повишават съответно с 0.07% до 1.3674 канадски долара за един американски и с 0.22% до 10.5278 крони за един щатски долар. Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) с доставка до 20 юни поевтиняха с 0.26% до 77.71 долара за барел, а на търгувания предимно в Европа Brent с доставка до 5 юни спаднаха с 0.05% до 81.82 долара за барел.

Цените на петрола се понижиха за трета поредна сесия, тъй като несигурността от страна на търсенето продължи да натежава върху петролните пазари. Междувременно данните на EIA показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 4.2 милиона барела миналата седмица, в сравнение с очакванията за намаление от 1.9 милиона барела. Инвеститорите сега очакват срещата на ОПЕК+ в неделя, където се очаква да се удължи срокът за намаляване на доставките до 2025 година.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:30 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар