винету

Долу Винету!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Работещите в библиотеките на протест срещу мизерното си заплащане

Протест под мотото “Долу Винету!” ще се проведе в Деня на народния будител. Организират го работещите в библиотеките – срещу недостатъчните бюджети, поради които заплатите им са близки до минималната.

Пред библиотеките ще бъдат поставени плакати с горния лозунг, тъй като романът “Винету” се превърна в метафора на бездуховността и липсата на отношение към културата.

В призива се казва, че единствено в библиотеките възнагражденията не са обвързани с минималната работна заплата. Във всички останали браншове в културата – театри, музикални и танцови изкуства, а от това лято и в музеите и галериите –

Министерството на културата е подписало споразумения, с които за отделните длъжности се определят коефициенти спрямо минималната работна заплата за страната. Така при нарастването й скачат всички заплати в съответното учреждение.

Единствено за библиотеките Министерството на културата предлага това да стане „при наличие на средства в бюджета” – каквото условие няма в споразуменията с другите браншове. Библиотеките, съхраняващи духовността на нацията, за пореден път са оставени на условието „ако има”, се казва още в призива.

В символичния протест ще участват Националната библиотека, регионалните библиотеки във Варна, Велико Търново, Кърджали, Ловеч, Силистра, Хасково и др.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар