Домашен арест за мъжа, заплашил с убийство Ива Митева, заканвал се и на други

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Софийският районен съд наложи мярка домашен арест на мъжа, заплашил председателя на парламента Ива Митева, съобщи прокурорът Георги Иванов. Медии не бяха допуснати в залата по време на съдебното заседание. От прокуратурата ще протестират решението на съда. Адвокатът на Любомир Яков заяви, че на този етап не е дал обяснения по случая. Защитата е поискала съдебно-психиатрична експертиза. Служебният му адвокат Владимир Цанов каза, че е поискал да се направят справки дали клиентът му е лекуван в две психиатрични клиники. Според него има вероятност Любимир да е невменяем.

По-рано днес Районната прокуратура в София поиска постоянния арест на 26-годишния Яков. Той бе задържан заради изпратена заплаха срещу председателя на парламента Ива Митева. Сигналът беше изпратен в четвъртък вечерта по мейл в министерството на правосъдието. Мъжът беше задържан на следващия ден, като стана ясно, че той има и предишни криминални прояви.

Прокуратурата вероятно ще обжалва мярката за неотклонение, защото Яков е осъждан за закана за убийство и то на повече от едно лице. Извършил е и престъпление по член 326 на НК, а именно подаване на фалшиви сигнали за тревога, добави прокурорът. Смятаме, че има реална опасност от укриване, защото Яков не живее нито на постоянния си, нито на настоящия си адрес. 

Въпреки краткия период на разследване бяха събрани множество доказателства по делото. Има достатъчно свидетелски показания, назначени са видеотехнически и компютърнотехнически експертизи, иззета е и кореспонденцията на обвиняемия, от която е видно точния момент на изпращане не заплашителните имейли. Поради тази причина съдът смята, че има обосновано предположение за авторство на деянието и има реална опасност от извършване на друго престъпление. Затова наложи втората най-тежка мярка за неотклонение – домашен арест, каза прокурор Иванов.

Към момента обвиняемият не е изложил пред съда никаква защитна теза, каза още Георги Иванов. По разследването е компетентна Софийска районна прокуратура, тъй като деянието е извършено в София, каза прокурор Иванов.

“Пледирах за по-лека мярка за неотклонение на Любомир Яков и съдът наложи такава – домашен арест”, каза пред журналисти адвокат Боримир Цанов от Софийска адвокатска колегия, който защитава Яков. 

Има обосновано предположение, че Яков е написал заплашителен имейл до Ива Митева. Тепърва ще се установява дали той е написал мейла, каза адвокатът. Любомир Яков отрича да познава Ива Митева. “Няма данни, че някой го е накарал да напише този мейл”, каза още адвокатът.

Адвокат Цанов е поискал от досъдебното производство да се установява дали Яков е бил лекуван в психиатрични заведения в два града. Според него е възможно неговият клиент да има психично заболяване и да не може да носи съдебна отговорност за действията си. Няма данни по делото Яков да е наркозависим. Любомир има предишни криминални прояви по член 144, алинея първа на НК за заплахи и закани каза още адвокат Цанов, в отговор на журналистически въпроси.

Яков ще бъде под домашен арест на адреса на неговата баба Ганка Якова. Онзиден тя разказа, че два дни преди да отправи заплахата за убийство към председателя на Народното събрание, Любомир е бил в къщата й в село Красново. Най-вероятно той е напуснал дома й в ранните часове на четвъртък, но тя не е станала след него, защото я е било страх. “Не знам какво да ви кажа, вече нямам думи. Майка му почина, баща му го няма 25 години, и не иска да се оправи и това е. Не може. Два месеца го няма, дойде, опрах го, почистих му, сготвих му, нахраних го. Седя десет дена, ето го пак изчезна. Дойде като прасе. Самичка съм, съпругът ми почина вече 2 месеца, той от притеснение почина”, разказа пред БНТ бабата на мъжа.

По думите ѝ той не е агресивен. “Нищо не работи и не иска, идваха хора, качват го в колата, докарват го, случайни хора, обещават му да работи, той обещава, че ще отиде и след това пак го няма с месеци. Хората викат: приказките му са толкова умни и е умен, беше пълен отличник, при майка му в Стара Загора живееше. Краде, много краде. Този път съм решила, че ще го гоня, няма да го държа тук”, каза онзиден Ганка Якова.

Според чичото на Любомир задържаният мъж и преди е имал подобни прояви. Той е бил задържан от органите на реда заради това, че спира коли, проси и лъже, че е сирак. Роднините му обаче са категорични, че той няма психично заболяване.

Важно е да се установи кой е поръчал тази закана и какви са мотивите“, каза пред bTV председателят на НС Ива Митева по повод заплахата за убийство срещу нея. Според нея арестуваният не е инициатор.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар