Донев: За септември, октомври, ноември няма газ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Това е меко казано, несериозно твърдение. Нямаме такива намерения. Държавата се намира в кризисно състояние”.

Това каза служебният премиер Гълъб Донев пред БНТ по повод на твърденията, че се готви извънредно положение в страната от страна на служебното правителство.

„Аз съм отдавна в администрацията и винаги съм отстоявал принципа да има приемственост – да не се зачерква доброто. За съжаление това, което заварваме, не говори добре. Приемственост – да, но всичко, което е в застой и там където нищо не е направено през последните седем месеца ще придвижим напред”, заяви Донев.

На въпроса дали ще бъдат подновени преговорите с „Газпром” премиерът каза следното:

„За месеците септември, октомври, ноември няма газ. Ще положим всички усилия за въвеждане в експлоатация на интерконектора с Гърция. Но, там има много неща, които не са направени през последните 7 месеца. Той няма нито акт 15, нито акт 16. Предишните управници дори са объркали имената на членовете в Надзорния съвет на дружеството”, подчерта Донев.

„Обвиняват ни за неща, които те не са направили нищо през последните 7 месеца. Ще търсим всички начина за подсигуряване на необходимо количество за битовите потребители и бизнеса. Ще обявим търг за доставка на втечнен газ за България. Ще търсим сигурни източници на приемливи цени. По възможност да изключим посредници, за да избегнем увеличение на цената”, поясни Донев.

„Няма как да имаме други намерения освен мерките приети от Народното събрание по отношение на пенсиите”, посочи Донев, но подчерта, че следващият парламент ще трябва да изчисти определени необмислени мерки, които са били приети от предишното Народното събрание.

„Ще работим за членството на България в еврозоната. Преди влизането ни в еврозоната ще трябва да имаме близки до средното ниво на заплатите от тези в еврозоната”, подчерта служебният министър-председател.

По повод решението на властите в Москва от днес да изгонят 14 български дипломати Донев поясни, че „четирима о т тях са дипломати, други 10 са от техническия персонал”.

„Ние няма да участваме в политическата надпревара. Служебното правителство ще стои еднакво отдалечено от всички политически партии. Свалянето на политическото напрежение се оказа доста сложно”, каза още Донев.

„Не очаквам да има активно социално недоволство. Не очаквам да има активни социални протести”, добави Гълъб Донев.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар