Донев: Кабинетът на Петков е поел ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40%, което води до затваряне на ТЕЦ-ове

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заложените параметри в сегашния План за възстановяване и устойчивост не са добре за България. Предходното правителство е поело ангажимент в ПВУ за намаляване с 40% на въглеродните емисии, което означава, без да е записано в Плана, затваряне на конкретни енергийни мощности, които работят на въглища. Това са ТЕЦ-овете Марица Изток 2, 3 и други мощности, които ако бъдат затворени, ще нанесат щета на българската икономика и в сигурността на енергийната система у нас и в региона. Това каза пред журналисти премиерът Гълъб Донев, който е на посещение в Калофер за 175-тата годишнина от рождението на Христо Ботев.

Донев заяви, че са в постоянен контакт с различните служби на ЕК и ако ЕСК възприеме, имат възможност да предоговорят, заложеното в Плана. Той сега задължава България още тази година да намали с 10% въглеродните емисии, което за нас не е премливо, каза Донев. Служебното правителство ще настоява този поет ангажимент да бъде прегазгледан и отсрочен във времето.

Служебният премиер Гълъб Донев допълни, че носи своята отговорност пред българските граждани и родната икономка, затова се опитва да направи всичко по силите си. Не пое ангажимент за някакъв срок, но беше категоричен, че се работи по въпроса.

Знаете, че правителството, управлявало до 2 август миналата година, бе приело ангажимент в ПВУ за намаляване на въглеродните емисии с 40%, което значеше, макар да не бе записано в Плана, затваряне на конкретни електроенергийни мощности, които работят с въглища – ТЕЦ „Марица Изток“ 2, 3 и други. Това ще нанесе огромна щета върху икономиката, заяви сулжебният премиер пред медиите.Стана ясно също така, че в съвсем скоро правителството ще внесе енергийна стратегия за развитие на електроенергията в България.

„Ще внесем електроенергийна стратегия, която да покаже развитието на електроенергийния сектор в близките няколко години в преспектива. Залагане на нови ядрени възможности се предвиждат. Независимо от това, че сме служебно правителство, действаме със стратегически подход. Мислим за електоренергийната сигурност на България и целия регион“, поясни той.

Той се изказа по повод случая с ескортирането на мигранти край Пловдив от служител на МВР: „Не бих коментирал индивидуалните подбуди на служител на МВР да се занимава с една престъпна, наказуема дейност. Тече разследване. Това е индивидуален случай.“

На въпрос дали има връзка с Христо Грозев, Донев заяви: „Този случай придоби голяма популярност. Както казах, българското правителство и службите, преди да стане популярна темата с Грозев, поддържаха връзка с него. Създадени бяха условия той да се прибере в дома си във Виена, за да се гарантира сигурността му.“

„Знам за проблема с липсата на лекарствата, предприемат се мерки да се компенсира недостига“, каза още той.

„Виждате, че НС се занимава с всичко останало, но не и със законотворческа дейност. Всички законопроекти по ПВУ са внесени, но не съм оптимист, че ще се приемат повече от 2-3 от тях. Ние си свършихме работата. Те отлежават от октомври месец. Ангажиран съм с отчета на служебното правителство за дейността му, това за мен е по-важното, отколкото дали ще бъде съставено ново правителство.

Подходът на акад. Денков за диалог с партиите беше добър ход, да видим утре декларацията, която ще предложат за гласуване в НС, дали ще има необходимото мнозинство и зависи вече от резултатите от гласуването ще имаме ясна оценка дали вторият мандат ще бъде успешен“, коментира той шансовете „Продължаваме промяната“ за съставяне на правителство.

 

 

Източници: epicenter.bg, БНТ

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар