Дончева призова Гешев да подаде оставка и да избегне агонията

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутатът от “Изправи се! Мутри вън!” Татяна Дончев заяви, че Иван Гешев трябва сериозно да помисли дали да не избегне агонията и вместо да се брани до последно, да не потърси сдаване на поста по цивилизован и възпитан начин.

Думите й са по повод доклада на Бойко Рашков и вчерашното предложение на министъра на правосъдието Янаки Стоилов към ВСС да отстрани главния прокурор. Относно санкциите по Магнитски на няколко българи, сред които Васил Божков, Дончева заяви, че за върховенството на закона трябва сами да се справим.

За вчерашното изказване на Тошко Йорданов от “Има такъв народ”, че партията ще излъчи нов кабинет, но ако не получи подкрепа, не е изключена възможността за нови избори Татяна Дончева призова депутатите от ИТН да бъдат по диалогични и да не поставят условия, които да водят до отказ.

Тя даде за пример Иван Костов, който през 1997-ма година е имал мнозинство от 147 гласа, без да е длъжен на никого, е сложил декларация за национално съгласие на масата: “Тази декларация беше водеща в продължение на две – три години”.

Дончева призова в следващия парламент да бъдат формулирани приоритети и след това да се работи по тях. “Националните приоритети трябва да се проговорят и с БСП и с ДПС, независимо, че от “Демократична България” са заявили, че всякаква форма на комуникация с ДПС е недопустима”, смята тя.

Според депутата от “Изправи се! Мутри вън!” работата с партията на Слави Трифонов няма да е лесна, поради ултимативния тон, който поддържат:

В “Има такъв народ” има разумни глави и хора, които не са толкова самонадеяни и които не биха желали да минат две седмици през парламента и да се приберат вкъщи. Хората не желаят това. Те смятат, че политиците са длъжни да направят каквото се иска от парламента. Когато обаче народът е пратил много малко политици на терен, този процес става много труден. Точно това трябва да разберат някои представители на ИТН. В политиката грубото натискане върху ските води до падане. Винаги има нужда от съюзници.

Тя коментира и че не е необходимо да повтаряме буквално служебния кабинет в бъдещо правителство. Сред служебните министри има добри и не толкова добри попълнения, добави тя.

“Ядрото може спокойно да бъде част от новото правителство. Не виждам проблем в това. Фигури от служебния кабинет ми се струват ефикасни. Подкрепата и общественото одобрение към служебния кабинет е заради линията, която следва – на безкомпромисно разчистване на терена. На ревизия, на разчистване, на кадрови промени, на наследството на ГЕРБ, изваждане на уродливите икономически практики, заобикаляне на обществените практики. Какъвто и състав да има новото правителство, то трябва да продължи тази линия. Какво по-естествено, ако част от министрите останат?”, добави още тя.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар