Дончев не ще да пуска е-управлението, тръгнаха компромати в медиите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Вицепремиерът Томислав Дончев явно още не може да се примири със справедливото решение на министър – председателя Борисов да му отнеме ресора електронно управление, в който се похарчиха огромни пари, а електронно правителство няма и не се вижда на хоризонта.

Това стана в момента, в който на лидера беше докладван пробивът в НАП с изтичане на всички лични данни, осигурителната, данъчната и кредитната тайна на 5 милиона български граждани – всички активни хора в родината, който последва подобни проблеми в Търговския регистър, че даже и в самата Държавна агенция електронно управление, която се оказа елементарно уязвима, както показаха хакери и медиите.

Само напомняме, че Дончев тури начело на правителствената ИТ институция … артилерист. Из медиите часове след окончателното сбогуване на Дончев и с киберсигурността възникнаха явно нарочни, но далечни от фактите публикации, очевидно в подкрепа на вицепремиера като бос на е-управлението. Философът от Габрово, наричан от колегите си министри на шега Конфуций, не крие, че вече има събран правителствен екип, явно с намерението да смени Борисов. Министър – председателят обаче направи силен изпреварващ ход. Назначи юрист начело на ресора е-управление, а от вчера и на Съвета по киберсигурността.

Така, ако има законови проблеми, каквито мнозина очакват, при доста екстравагантните поръчки за стотици милиони лева всяка година, свързани с техническото осигуряване на електронното управление, те ще могат да бъдат извадени и изчистени. Важно е да се припомни, че Лаура Кьовеши, която само след 4 месеца оглавява европейската прокуратура, вкара в затвора със сериозна присъда отговарящия за електронното управление в родината си по казуса с наемане на тройно по-висока цена, вместо купуване, на софтуеър за компютрите на държавната администрация в Румъния. Не е тайна, че се очаква първите разследвания на магистратката в новото й качество да бъдат именно в България, където повечето схеми са подобни, че и същите като в Букурещ. В областта на е-управлението са буквално 1 към 1.

19min.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар