Дончев: Няма как да прехвърлим всичко върху държавата в кризата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма как да прехвърлим всичко върху държавата, защото това означава тя да го прехвърли на другите.

Това обясни в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. Той бе гост на предаването „Здравей, България“ преди заседанието на правителството, на което се очаква да се приемат мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите. Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че ще се дадат 1 милиард за медици, полицаи и военни, които са най-натоварени в момента, както и 4,5 милрд. лв. в подкрепа на бизнеса.

 

Дончев обясни, че идеята на капитализирането на Българската банка за развитие (ББР) е да се даде сигнал на търговските банки да са гъвкави – да предоговарят срокове за плащания по кредит. По думите му, банките следва да отпускат кредити „с минимална гаранция“ – за да се изкарат 1-2-3 месеца на най-голяма криза.

 

С данъците трябва да се внимава, не бива да се гледа на бюджета като на големия черен портфейл на големия бял баща, отговори той на въпроси как ще се подпомага бизнесът и хората в корона кризата.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни механизмът на подпомагането – „Капитализацията на банките е за да могат да бъдат гъвкави при неплатени вноски, а не да им разпродадат къщите (на длъжниците – б.р.).“

Сумата за търговските банки е 600 млн., но реално те ще могат да се ползват от около 2,5 милиарда, обясни вицепремиерът. И добави: „Банките да имат въздух – да не бъдат толкова настоятелни, когато има необслужвани кредити, да не ви продадат имуществото.“

„Аз се надявам в следващите дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост – да ви дадат шанс да дишате, да пропуснете една или две вноски. Всички трябва да проявят гъвкавост в тази ситуация, държавата е редно да помогне. Парите, които пренасочваме, са 600 млн., но при нужда ще стигнат милиард“, продължи Томислав Дончев.

„Парите в бюджета са взаимноспомагателна каса и ако не внасяме пари, няма как да харчим“, отговори вицепремиерът, запитан какво да правят фирмите, които вече са платили корпоративния данък. По думите му държавата може и да прибегне до теглене на заем, но все още е рано за тази мярка. „Можем да генерираме дълг, но това е мярка, към която не бива да прибягваме автоматично. Най-важното за нас е да покрием всички хипотези в тази ситуация“, посочи Дончев.

„Няма да откажем което и да е предложение“, каза Томислав Дончев за идеите на бизнеса относно икономическите мерки. Той допълни, че има екип, който анализира всяко подадено предложение, но форматът за диалог с бизнеса е Националният съвет за тристранно сътрудничество.

 

Фабрика много трудно се пуска, ако бъде спряна, посочи вицепремиерът.

 

„Минали са само 10 дни от началото на извънредното положение. Опитваме се да покрием всички ситуации – в случай, че работникът е съкратен, той трябва да бъде записан в бюрото по труда, а в случай, че работодателят иска да запази своите служители – държавата ще покрие 60% от заплатата им“, заяви още той.

А на въпрос дали може да се намали малко ДДС, отговорът беше: „Хайде да не разглабяме държавата на десетия ден от кризата“. Той все пак не изключи съвсем такова нещо – в неясно бъдеще.

„Ако спре тежкотоварният трафик, Европа много ще обеднее, България също. Към момента той се движи, но има много забавяния. Държавата ще издържи, колкото трябва. Може да се стигне и до нов дълг. Ние трябва да мислим за България, колкото е необходимо, толкова ще издължим“, коментира Дончев.

 

Източник: epicenter.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар