Досиетата „Пандора“: И Ирена Кръстева с тайни сметки

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Според досиетата „Пандора“ Ирена Кръстева – майката на Делян Пеевски, има тайни сметки в Швейцария. Това твърди сайтът bird.bg – българският партньор в международното разследване.

Според „Пандора“ Кръстева е станала собственик на две офшорни фирми от Британските вирджински острови през 2009 г., пише изданието. Тяхната регистрация е била поръчана от швейцарска банка. Целта на операцията е била да се отворят банкови сметки на името на юридическо лице и така да се прикрие реалният им собственик, твърдят от разследването. Оттам се позовават на комплект от документи с дялове от компаниите, както и копие от паспорта на Кръстева.

В Досиетата „Пандора“ обаче липсват данни за самите сметки и наличностите по тях, допълват журналистите.

Финансовият експерт Кольо Парамов очаква да изтекат още имена.

„147 са имената, дано до Нова година излязат един по един и да видим от кои групи са – дали има съдии, дали има прокурори, дали има търговци“, каза той пред bTV.

Според бившия шеф на разузнаването Димо Гяуров в Европа съществуват черни и бели списъци на офшорни държави, но реално санкции няма. „Това заобикаляне на закона може да бъде да укриване на данъци, а това е престъпление. От друга страна подобни книжни фирми се ползват за пране на пари от криминални дейности и финансиране на тероризъм, за всякакъв вид контрабанда“, обясни той.

Годишно между 200 и 600 млрд. долара губят държавните бюджети по оценка на МВФ заради действието на офшорни зони, а по данни на Организацията за сигурност и сътрудничество най-малко 11,3 трилиона долара се намират в офшорни сметки.

До момента Ирена Кръстева не беше открита за коментар.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар