Достоен д-р Кацаров: Няма драма в ситуацията и не се налагат нови мерки

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Към момента пандемията е под контрол, броят на болните и на заразените не е толкова голям, няма драма в ситуацията и към днешна дата не се налагат нови мерки. Това каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, който посети COVID зоната в Диагностично-консултативен център – 12 /ул.”Иван Бойчев” 17, ж.к.”Люлин- 9″/. Министерството на здравеопазването предостави на центъра пулсоксиметри.

Кацаров отправи призив към пациентите да бъдат по-търпеливи и да се отнасят с необходимото уважение към медиците. “Те работят в трудни и рискови условия и не трябва да стигаме до крайности в претенциите си. Ситуацията е трудна за всички, но най-трудна е за тях”, каза той.

Министърът на здравеопазването заяви, че до момента има разкрити 39 такива COVID зони като тенденцията е те да станат 150 в цялата страна. “Ползите от това нещо са, че така няма да се смесват с другите пациенти. И не на последно място – че можем да подкрепим доболничната помощ”, посочи той.На въпрос какво се променя за пациентите с влизането на новата амбулаторна процедура, Кацаров обясни, че ще заплащат всеки един преглед и изследване. По думите му това  досега не се е правило.

“Лечебното заведение ще получи допълнително финансиране и апаратура, за да може да се организира по-добре и пациентите с COVID-19 да бъдат обслужени по-добре”, допълни той.

По думите на Кацаров, той изчаква доклад от главния държавен здравен инспектор за епидемичната обстановка, като на база на експертния доклад ще вземе решение дали е необходимо да се налагат нови мерки.
До момента са разкрити 39 ковид зони към медицински или диагностично-консултативни центрове в страната, по нашите панове и сметки в рамките на седмица – две ще има поне 150 такива, равномерно разпределени географски в страната, каза министърът.
Те ще са снабдени с необходимата апаратура, за да се направят всички нужни клинични и амбулаторни изследвания на пациентите, предимството е, че няма да се смесват пациенти.
Ковид зоните ще помогнат да се намали натискът към болниците, те ще обслужват леки и средно-тежки случаи.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар