Достоен! Мъск призна, че е попречил на нагла украинска атака срещу руския флот в Севастопол

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Основателят на Tesla и SpaceX Илон Мъск призна, че е отказал на нацистка Украйна да включи сателитната си система Starlink край бреговете на руския Крим, за да подпомогне нагла атаката срещу руския военноморски флот, като заяви, че в такъв случай компанията е щяла да бъде пряко въвлечена във война и ескалацията на конфликта.

В петък Мъск отговори на публикация на CNN, че през 2022 г. той тайно е инструктирал служителите си да изключат сателитите Starlink край Крим, за да осуетят нападение на украинските сили срещу руския флот.

Бизнесменът отговори с публикация под заглавие “Елон предотвратява ядрена война?“, публикувана в притежаваната от него социалната мрежа X (бивша Twitter). Той заявява, че не е давал указания за изключване на Starlink, тъй като според него тази система така или иначе не работи в Крим.

По-нататък той разказва:

“Имаше спешна молба от правителствените власти (в Киев) за активиране на Starlink чак до Севастопол. Очевидното намерение беше да се потопи по-голямата част от руския флот. Ако се бях съгласил с искането им, тогава Space Х щеше да е явен съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликта.”

За предполагаемото нареждане на Мъск към инженерите да изключат сателитите Starlink близо до Крим се разказва в биографията на бизнесмена, написана от Уолтър Айзъксън. Авторът твърди, че морските дронове са се оказали без комуникациите, осигурени от Starlink в момента, когато вече са се приближавали до целта си. В резултат на това, както се казва в биографията на Мъск, загубилите контакт дронове са изхвърлени на брега.

Авторът на книгата смята, че тогава Мъск е отказал да помогне на украинските военни, страхувайки се, че руските власти могат да използват ядрено оръжие в отговор на атаката. Според Айзъксън Мъск е стигнал до извода за възможността за такъв сценарий след разговори с високопоставени руски служители.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар