Достойно! Путин подкрепи Лукашенко за сваления принудително самолет

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският президент Владимир Путин подкрепи беларуския си колега Александър Лукашенко по случая с отклонения и принуден да кацне в Минск самолет на “Райънеър”, който на 23 май извършваше полет от Атина към Вилнюс, но бе приземен в Минск и на борда му бяха арестувани беларуският опозиционен журналист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

Путин прие държавния глава на Беларус в Сочи, а Лукашенко заяви, че му носи “някои документи по ситуацията с полета на “Райънеър”. По неговите думи, реакцията ЕС, САЩ и останалите западни държави говори за опит за дестабилизация на ситуацията в Беларус и да я доведе до състоянието от август миналата година, когато в страната имаше масови протести срещу управлението му.

На свой ред Путин припомни инцидента с отклоняването на президентския самолет на боливийския президент Ево Моралес през 2013 г.

“Самолетът на президента на Боливия тогава бе принуден да кацне. Изведоха президента от самолета и нищо – тишина”, заяви Путин.

При въпросния инцидент президентският самолет на Моралес (б.р. – тове не беше редовен полет на авиокомпания) бе принуден да кацне, заради слухове, че на борда се намира издирваният от САЩ бивш агент на ЦРУ Едуард Сноудън, обвинен в издаване на държавни тайни.

На срещата в Сочи се очаква също така Путин и Лукашенко да обсъдят двустранното сътрудничество в енергетиката и в културно-хуманитарната сфера, както и интеграцията в рамките на Съюзната държава.

Същевременно стана ясно, че американското Федерално бюро за лезследване (ФБР) разследва инцидента с принудителното приземяване на самолета на Ryanair в Минск, според ръководителя на литовската криминална полиция Роландас Кишкис.

„В допълнение към Полша, която започна свое досъдебно разследване, ние потвърдихме информация от колегите си в САЩ, че ФБР е започнало свое разследване“, казва той.

По-рано стана известно, че Варшава също провежда разследване, като аргументите са, че самолетът принадлежи на дъщерно дружество на нискотарифната авиокомпания Ryanair, регистрирана в Полша, и на борда е имало полски граждани.

Международната организация за гражданска авиация на ООН (ИКАО) също разследва принудителното приземяване на пътническия самолет в Минск. Съставеният от 36 страни управителен съвет на ИКАО се събра, за да проучи искания на САЩ и няколко съюзници за разследване на случая. Райън каза, че ИКАО ще излезе до 25 юни с междинен доклад.

На 23 май самолет на ирландски Ryanair по маршрута от Атина до Вилнюс кацна на летището в Минск с твърдението на местните власти, че е получено съобщение за поставена бомба, което се оказа невярно. На борда беше живеещият в Полша Роман Протасевич, основател на канала Nexta Telegram, обвинен в екстремизъм и тероризъм. Той беше задържан и срещу него беше образувано наказателно дело по няколко статии, включително за организиране на масови безредици като го грози до 15 години затвор. Арестувана бе и приятелката му София Сапега, която е руска гражданка.

Европейският съюз, САЩ, НАТО обявиха случилото се за държавен тероризъм и че считат случая за въздушно пиратство. Те наложиха поредица от санкции.

Как Беларус отвлече журналист във въздуха
Литовски пътник, представен само с фамилното си име Мантас, описа каква сцена се е разиграла на борда на самолета на “Райън еър”, отклонен във въздушното пространство на Беларус от курса

СЕГА / 24 May

България обвини Беларус във въздушно пиратство
Служебният министър на външните работи Светлан Стоев определи като въздушно пиратство отклоняването на чуждестранен самолет, за да бъде арестуван неудобен за режима на Александър Лукашенко журналист.

СЕГА / 25 May

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар