Доцент в СУ: Университетът не трябва да бъде използван да легитимира лидер, който не смее сам да се включи в кампанията

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Учудваща е новината, че ГЕРБ ще подкрепи ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент на изборите на 14 ноември. Проф. Герджиков е по средата на своя мандат. В момента се намираме в сложна епидемиологична ситуация. На старта на учебната година сме. Малко авторитетни лица биха застанали с името си зад партия, която през последната година изпадна в сериозна политическа изолация и има сериозни репутационни проблеми“. Това каза пред БНР доц. Милен Любенов, политолог и преподавател в СУ.

Според него ГЕРБ се опитват да използват институционалния авторитет на най-стария университет в България чрез неговия ректор, а не толкова с персоната Анастас Герджиков, а това би създало напрежение и в университета.

„Като че ли имаше и други варианти пред ГЕРБ. СУ не трябва да бъде използван да легитимира и лидер, който не смее сам да се включи в кампанията… Мисля, че на първия тур проф. Герджиков ще получи резултат, по-нисък от листата на ГЕРБ на парламентарните избори. Силно решение на ГЕРБ при избори 2 в 1 беше самият Борисов да се кандидатира или партийна фигура“, смята Любенов.

По думите на доцента риск пред кандидатурата на проф. Герджиков е слабата му разпознаваемост сред широката общественост.

„Не трябва да смесваме академичната работа с политиката“. В предаването „Нещо повече“ политологът подчерта, че „Продължаваме промяната“ (ПП) има шансове да спечели парламентарните избори. „От това, което се вижда като данни, а и с оглед на некооперативната роля на ИТН, които вероятно ще продължават да се сриват електорално, изглежда, че следващото правителство ще бъде съставено от поне три партии. След като две са в тотална изолация – ГЕРБ и ДПС, ИТН не показват кооперативност, остават другите три – БСП, ПП и ДБ… В следващите години ще се намираме в ситуация на фрагментация на партийната система, която ще изисква висока коалиционна култура“, обясни още политологът.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар